Pyszny chiński makaron,
z dodatkami w postaci warzyw, i tym razem, zamiast wołowiny,
szynki.
Dania z woka są bardzo wygodne, wszystko robi się w jednym
naczyniu i można zrobić wielką porcję!:)
Chow Mein to chiński makaron smażony w woku z warzywami i mięsem.
Ja podałam z mieszanką warzyw i szynką, która świetnie się sprawdziła!:)
Danie jest przesmaczne, cudownie lekkie i sycące.
Do tego kolorowe i aromatyczne:)
Składniki na 2 porcje:
- 125g chińskiego makaronu
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 200g szynki
- 2 ząbki czosnku
- 5 plasterków papryczki chilli
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 400g warzyw: groszek, brokuły, marchewka, cebula, kukurydza, fasolka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka liofilizowanej cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
Makaron zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem 5 minut, następnie przelewamy go zimną wodą i odsączamy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim pociętą w cienkie paseczki wołowinę, przewracając na drugą stronę. Brokuły dzielimy na różyczki, cebulę piórkujemy, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Fasolkę kroimy w 2-3 cm paseczki. Dorzucamy je do woka razem z posiekanym czosnkiem, papryczką chili i imbirem. Dolewamy sos sojowy.
Gdy warzywa zmiękną dokładamy makaron, podgrzewamy całość razem, możemy dodać więcej sosu sojowego.
* warzywa są zamrażane, a następnie zostaje z nich odparowana woda, dzięki temu są tak samo wartościowe jak wtedy, gdy były świeże; dostępne w sklepach LIDL- Azjatycki Tydzień w Lidlu
7 komentarzy
jaki kolorowy! i aromatyczny :]
Ach, niezawodna chińszczyzna 🙂 Zawsze uwielbiam ten kolorowy misz-masz.
ale narobiłaś mi smaku 😛 aż zrobiłam się głodna 🙂
uwielbiam chińskie danie, ale pałeczkami nie umiem się posługiwać! 😀
Jutro robię takie chińskie ! ale narobiłaś mi ochoty 🙂
Twoje chińskie wygląda obłędnie:), baaaaaaardzo chętnie wypróbuję! Pozdrawiam:)
Ale miałam dzisiaj na coś takiego ochotę 🙂