Obiady

Tarta ze szparagami i pomidorami (tarta z warzywami)

11 maja 2013

Te tarty ze szparagami są zachwycające,
wyglądają jak najlepsze obrazy:)
Kilka prostych składników, a smak nieziemski!:)
Słowo daję, jeśli podacie gościom taką tartę ze szparagami i pomidorami to padną z zachwytu:)

Składniki:

  • ciasto francuskie (ja użyłam mrożonego, Frosty w kawałkach)
  • 4 szparagi na jedną porcję ciasta
  • pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, chili
  • żółtko do posmarowania boków tarty

Ciasto francuskie nacinamy robiąc ramkę- uważajcie, żeby nie przekroić ciasta całkowicie.
Szparagi zalewamy na kilka chwil wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub w plasterki.
Śmietanę mieszamy razem z jajkiem, dodajemy przyprawy.
Ciasto francuskie smarujemy śmietaną, na wierzchu układamy szparagi oraz pomidorki. Boki tarty smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut- do zrumienienia się brzegów.

Przeczytaj również

20 komentarzy

  • Reply Kamciss 11 maja 2013 at 22:12

    Ile kolorów! Pycha, idealna na śniadanie 🙂

  • Reply Malwinka 11 maja 2013 at 22:48

    Wyglądają przepięknie 🙂

  • Reply Krysia BloodyGoodFood 11 maja 2013 at 23:05

    Faktycznie wyglądają jak z obrazka, śliczne kolory. U mnie ostatnio na stole zawitały bardzo podobne z botwiną, też polecam:)

  • Reply Mirabelka 12 maja 2013 at 05:51

    cuda! 🙂

  • Reply Inspirowane Smakiem 12 maja 2013 at 06:12

    Wyglądają super!

  • Reply TRZY CYTRYNY. 12 maja 2013 at 09:11

    smakowite. ja dziś na śniadanie jadłam szparagi. są niepozorne, a takie smaczne!

  • Reply Justyna Gonczaronek 12 maja 2013 at 09:39

    wygląda rewelacyjnie!

  • Reply soulstorm-everywhere 12 maja 2013 at 12:11

    oj zjadłabym takie coś, sama się przymierzam do takiej tarty:)

  • Reply What's Baking?? 12 maja 2013 at 12:24

    What a pretty tart..very nice.

  • Reply mariszka 12 maja 2013 at 12:41

    Łaaadne! Jakby poukładać pomidorki nad szparagami, to wyglądałyby jak kwiaty. Co do smaku wątpliwości nie mam, muszą być pyszne. Nie wiem tylko czy osobiście nie zamieniłabym masy śmietanowo-jajecznej na jakiś dobry ser!

  • Reply claudia u 12 maja 2013 at 14:24

    Jak kolorowo ! Muszą być przepyszne 🙂

  • Reply ola 12 maja 2013 at 14:35

    wyglądają tak pięknie,że aż żal byłoby mi je zjeść :)))

  • Reply dawny_basik 12 maja 2013 at 17:47

    Prześlicznie wyglądają!!!!

  • Reply alucha 12 maja 2013 at 17:51

    Masz rację, te tarty wyglądają jak obraz. Są piękne i tak łatwo je zrobić :).

  • Reply Angie 12 maja 2013 at 20:47

    śliczne! Aż zrobiłam się głodna patrząc na nie; )

  • Reply Kasia 13 maja 2013 at 20:07

    Takich dzieł sztuki jeszcze nie widziałam! Piękne i apetyczne!

  • Reply Anonymous 16 maja 2013 at 11:49

    Właśnie zrobiłam i szybko zjadłam:):):) smakuje tak samo dobrze jak wygląda!!!

  • Reply Anonymous 16 maja 2013 at 11:50

    Właśnie zrobiłam i szybko zjadłam:):):) smakuje tak samo dobrze jak wygląda!!!

  • Reply cook and look 18 maja 2013 at 09:27

    Wygląda bosko! 🙂

  • Reply annabeata 19 maja 2013 at 16:38

    przecudne!

  • Zostaw komentarz