Kuchnia polska

Tarta ze szczawiem

28 maja 2013

Lubicie szczaw?
Ja lubię szczawiową, ale w innej postaci szczawiu nie jadłam.
No, raz dodałam do sałatki:)

Ten charakterystyczny, kwaśny smak w połączeniu z masłem 
i parmezanem tworzy niezapomniane trio:)
Wypróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 dymka
  • 1 łyżka masła
  • parmezan
  • sól, pieprz

Formy do tarty wylepiamy ciastem francuskim (u mnie wyszły 4 tartaletki).
Dymkę drobno siekamy (ze szczypiorkiem), wrzucamy ją na patelnię i dusimy na maśle, dorzucamy umyty i osuszony szczaw (usuwamy część łodyżek). Podsmażamy i doprawiamy do smaku.
Farsz wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy parmezanem i zapiekamy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Alicja 22 maja 2015 at 10:44

    wygląda super – apetycznie. w weekend robię!:D

  • Zostaw komentarz