Lubicie szczaw?
Ja lubię szczawiową, ale w innej postaci szczawiu nie jadłam.
No, raz dodałam do sałatki:)
Ten charakterystyczny, kwaśny smak w połączeniu z masłem
i parmezanem tworzy niezapomniane trio:)
Wypróbujcie!
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 pęczek szczawiu
- 1 dymka
- 1 łyżka masła
- parmezan
- sól, pieprz
Formy do tarty wylepiamy ciastem francuskim (u mnie wyszły 4 tartaletki).
Dymkę drobno siekamy (ze szczypiorkiem), wrzucamy ją na patelnię i dusimy na maśle, dorzucamy umyty i osuszony szczaw (usuwamy część łodyżek). Podsmażamy i doprawiamy do smaku.
Farsz wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy parmezanem i zapiekamy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
1 komentarz
wygląda super – apetycznie. w weekend robię!:D