Sos czosnkowy- jak zrobić?

Uwielbiam sos czosnkowy!:)
Do kanapki, do karkówki czy kiełbaski z grilla.
A i do sałatki pasuje:)
Pewnie dużo z Was zajada go też do pizzy, co?:)

Jak zrobić taki sos czosnkowy?
Podaję Wam uproszczony przepis,
nie ma sensu ładować dużej ilości śmietany- smak jest idealny!:)

Czosnek możecie albo posiekać albo np. przecisnąć przez praskę- wtedy jego smak i aromat szybciej się uwolni i sos będzie się krócej ‚przegryzał’.

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny (najlepszy jest gęsty, kremowy)
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki śmietany 12%
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Jogurt mieszamy z majonezem i śmietaną- konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt gęsta.
Doprawiamy solą i pieprzem, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Odstawiamy
do lodówki na trochę, aby się przegryzł.

Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo ostry kupiliście- ja dodałam 4 ząbki i było akurat:)

17 myśli nt. „Sos czosnkowy- jak zrobić?

  1. Inspirowane Smakiem

    Ja daję zazwyczaj (z oszczędności kalorii) pół kubka jogurtu i 1 łyżkę majonezu. Śmietany nigdy. I duuużo czosnku, koło 6 ząbków. Najlepiej część przez praskę, a część poszatkować. ;)

    Odpowiedz
  2. Paweł Janiak

    żeby kawałki czosnku nie były wyczuwalne można wszystko potraktować przed wstawieniem do lodówki blenderem… Można też dodać troszeczkę serka śmietankowego – do zagęszczenia…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>