Obiady

Smażona cukinia (kotlety z cukini)

17 maja 2013

Sezon na cukinie w pełni,
i na białą rzodkiew!:)
To pyszna i smaczna przystawka/ dodatek do obiadu.
Takie kotlety z cukinii i białej rzodkwi robi się tylko chwilę,
a smakują wybornie.
To wegetariańskie schabowe 😀
Możecie podać je z lekką sałatką lub z sosem np. czosnkowym:)

Lubicie białą rzodkiew?:)
Ja dopiero ją poznaję- ma charakterystyczny, gorzki posmak,

ale w takiej panierce jest pyszna!:)

Składniki na smażoną cukinię:

  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 białej rzodkwi
  • bułka tarta (ok. 7 łyżek)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, chili
  • olej do smażenia

Cukinię myjemy, kroimy w grube plastry, podobnie postępujemy z rzodkwią.
Jajko roztrzepujemy. Do bułki tartej wsypujemy przyprawy, mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni.
Plastry cukinii oraz rzodkwi maczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano z dwóch stron na patelni.

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Siaśka 17 maja 2013 at 22:44

    Nie mogę Cię odwiedzać wieczorami bo się głodna robię 😀

  • Reply Kamciss 18 maja 2013 at 20:12

    Uwielbiam kotleciki tego typu:) Pyszności 🙂

  • Reply sprawdzamyprzepisy.blogspot.com 5 lipca 2014 at 13:40

    Uwielbiam kotlety z cukinii. Są smaczne i szybko je się robi. Mogłabym je jeść codziennie. Na swoim blogu sprawdziłam ten przepis: http://www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com/2014/07/kotlety-z-cukinii.html

    • Reply pees 7 lipca 2014 at 10:57

      Ooo świetnie:) miło mi bardzo!

    Zostaw komentarz