Znacie te placuszki dobrze, pamiętacie wersję Nigelli? KLIK
Jest kaloryczna i nie sprawdza się dobrze, jeśli chcecie zrobić coś lżejszego:)
Dlatego przy wymyślaniu przekąsek na zimno i ciepło przypomniał mi się ten przepis
i postanowiłam go nieco odczarować.
Przepis sprawdzi się świetnie przy okazji jakichkolwiek imprez-
placuszki można podać na zimno lub na ciepło,
z łososiem lub makrelą itp.
Składniki na 8 sztuk:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek serka kremowego (4% tłuszczu)
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- szczypiorek
- sól, pieprz
- do podania: serek kremowy, łosoś wędzony, szczypiorek, musztarda Dijon, cytryna
Jajko rozbijamy, dodajemy do niego oliwę, mąkę, proszek do pieczenia i serek. Mieszamy razem. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni.
Podajemy z kleksem serka kremowego wymieszanego z musztardą w proporcji (5:1), szczypiorkiem, łososiem i cząstką cytryny. Posypujemy chili.
Aby przechować placuszki i podać je na ciepło możemy trzymać je w piekarniku nagrzanym do 100stopni, owinięte folią aluminiową. W ten sposób przekąski podamy wciąż ciepłe.
6 komentarzy
Pycha, bardzo fajny pomysł :>
Wyglądają pysznie:)
bardzo smacznie to wygląda … 😉
placków z łososiem jeszcze nie jadłam, ale wyglądają smakowicie 😉
MEGA PYSZNE!
[…] W sumie to powyższe zdanie jest nieprawdziwe. Przepadnie dam coś… tartinka z łososiem, ale za to na możecie zrobić placuszki z przepisu Pauliny. […]