Obiady

Pierogi z truskawkami- przepis na ciasto na pierogi

15 maja 2013

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pierogi z truskawkami <3
Prawie tak ulubione jak ruskie czy te z jagodami:)
Ciasto jest cudownie miękkie, dobrze się je przechowuje, możecie je zamrozić.

Lubicie pierogi na słodko?
Jak dla mnie to i tak ruskie są numerem jeden,
ale latem, gdy słoneczko przygrzewa nie mam nic przeciwko
takim mięciutkim, świeżym pierogom z truskawkami,
z kleksem słodkiej śmietanki i ‘skwarkami’ z truskawek:)

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu!

Częstujcie się!

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 400g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 100-150ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka roztopionego, chłodnego, masła

Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy do niej jajko, dodajemy masło, sól, cukier i wodę. Wyrabiamy. Będzie ono puszyste i miękkie, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło.

Składniki na farsz:

  • świeże truskawki ok. 300g
  • cukier

Truskawki myjemy i osuszamy, pozbywamy się szypułek, przepoławiamy je.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okręgi. Na środek każdego kładziemy połówkę truskawki, posypujemy ją odrobiną cukru i zlepiamy boki.
Pierogi z truskawkami gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Podajemy ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami.

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 16 maja 2013 at 05:38

    Z owocowych o wiele bardziej lubię jagodowe. Czekam na nie cały rok!:)

  • Reply Aurora 16 maja 2013 at 06:58

    Z świeżymi truskaweczkami prosto z ogródka – taaaaaak 😀

  • Reply amaranthrose 16 maja 2013 at 18:50

    Wspaniale wyglądają.
    Już nie mogę się doczekać kiedy dziadek przywiezie pierwsze truskawki z działki:)

  • Reply BettyCook 16 maja 2013 at 20:20

    Na pierwszym miejscu również ruskie, ale latem faktycznie nie mogę nigdy się doczekać jagód. Czas poeksperymentować z innym, owocowym wsadem 🙂

  • Reply claudia u 16 maja 2013 at 20:45

    Wyglądają BOSKO *.*
    A ciasta idealnego od dawna szukam, super przepis !

  • Reply Domi w kuchni 1 lipca 2013 at 17:16

    Ale cudnie wyglądają 🙂

  • Reply rr 12 czerwca 2017 at 19:45

    ciasto na pierogi z owocami powinno zawierać dodatek ziemniaków, wówczas nie twardnieje pod wpływem kwaśnego soku.

    • Reply pees 13 czerwca 2017 at 08:35

      O, super ciekawostka! Dzięki, na pewno wypróbuję 🙂

    Zostaw komentarz