Słodkości

Muffinki (babeczki) z truskawkami

29 maja 2013

Niezwykle wilgotne muffinki z truskawkami i białą czekoladą.
Te dwa składniki sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć:)
Kiedyś robiłam takie, ale z malinami.
Niestety, na maliny trzeba jeszcze poczekać więc skorzystałam ze świeżych truskawek:)

Te babeczki są idealnie słodkie,
cukier puder bardziej jest dla zachęty niż dla smaku:)
Koniecznie je upieczcie!

Składniki na 16 muffinek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1.2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie serka waniliowego (150g, ja użyłam Danio)
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • tabliczka białej czekolady
  • 150g truskawek

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Olej, serek i jajka wlewamy do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cukrem. Łączymy wszystko mieszając drewnianą łyżką/widelcem, dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i białą czekoladę.
Masę nakładamy do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz