Nie wyobrażam sobie bułek drożdżowych bez kruszonki 😀
Chyba najbardziej ją lubię właśnie w połączeniu z owocami- w końcu kto z nas nie lubi crumble?:)
Jak zrobić kruszonkę? To proste.Postanowiłam zamieścić ten przepis-
bo sama szukałam długo odpowiednich proporcji:)
W końcu je jednak znalazłam!
Kruszonka do ciasta nie jest bardzo słodka,
więc jeśli wypiek do którego ją wykorzystacie jest kwaśny
możecie dodać więcej cukru.
Składniki na kruszonkę:
- 100g mąki pszennej
- 50g zimnego masła
- 3-4 łyżeczki cukru
Mąkę zagniatamy z masłem, które będzie się roztapiać pod wpływem ciepła naszych dłoni. Dodajemy też cukier.
Zagniatamy razem, tak, aby powstały mniejsze i większe grudki.
Kruszonkę wysypujemy na bułki/crumble czy ciasto drożdżowe i zapiekamy.
4 komentarze
Dobra kruszonka to jest to! ja używam cukier puder bo nie lubię jak “zgrzyta” 🙂
A ja używam cukru brązowego. Białego czasem też. Uwielbiam:)
dobre jest z miodem gdyż tak robię od lat
🙂 nigdy z miodem nie próbowałam! ostatnio zamiast części mąki dodałam pistacje posiekane, było cudowne!