Uwielbiam rabarbar,
poznałam go pewnie trzy lata temu, dopiero po przeprowadzce do Łodzi,
wcześniej nie pamiętam aby mama czy babcia kiedykolwiek używały go do wypieków.
A przecież jest tak smaczny!
Kwaskowaty smak, który można oczywiście złagodzić dodatkiem cukru
czy innych przypraw takich jak np. cynamon czy imbir.
To ciasto jest naprawdę kruche, banalne w przygotowaniu-
wystarczy tylko połączyć składniki i wsadzić do piekarnika:)
Ja bardzo lubię takie placki/ciasta kruche- są ekspresowe w przygotowaniu
i świetnie smakują ze wszystkimi owocami- chętnie zjadłabym je ze śliwkami:)
Przepis zmodyfikowałam, inspiracja KLIK
Składniki na ciasto kruche:
- 125g mąki kukurydzianej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 30g cukru
- 130g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, zagniatamy. Gdy ciasto dobrze się połączy wstawiamy je do lodówki na ok. 20-30 minut, aby się schłodziło.
Po tym czasie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i ciastem wylepiamy dno oraz jej boki.
Składniki na farsz:
- ok. 1 kg rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki wody
Rabarbar obieramy, kroimy w małe kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Dusimy całość ok. 8 minut- żeby rabarbar trochę zmiękł i się osłodził:) Rabarbar odcedzamy.
Na przygotowane ciasto nakładamy rabarbar i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut
Składniki na kruszonkę:
- 125g mąki kukurydzianej
- 50g masła
- 20g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Składniki na kruszonkę zagniatamy do połączenia się składników. Rozcieramy je palcami nad plackiem z rabarbarem już podpieczonym w piekarniku, pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić.
Ciasto podajemy ostudzone i posypane cukrem pudrem:)
11 komentarzy
Pysznie wygląda. 🙂 Muszę upolować jutro na zakupach rabarbar.
Mmm mnie z rabarbarem poznała babcia i nasza przyjaźń ciągle się zacieśnia 😀
jakie ładne, żółte ciacho!
oj jaki pyszny placuszek:) ja również jestem miłośniczką rabarbaru:)
Nie przepadam za rabarbarem ale to ciacho kusi mnie ogromnie 🙂
Muszę się poczęstować!:)
Jakie żółciutkie! Pycha 🙂
Jak tylko dorwę rabarbar…. :))) Nie mogę się doczekać!
Pysznie wygląda! 🙂
Mmm, uwielbiam rabarbar 🙂 Twoje ciacho wygląda cudownie 🙂
Ciekawe…