Obiady

Knedle z truskawkami (knedle ziemniaczane z owocami)

19 maja 2013

Knedle.
Można je robić z ciasta ziemniaczanego, drożdżowego lub z namoczonych w mleku bułkach.
Wywodzą się z kuchni niemieckiej, w Polsce najpopularniejsze ponoć na Śląsku i w Wielkopolsce.
I wiecie co?
Ja mieszkając na pomorzu chyba nigdy takich nie jadłam, chociaż moja babcia robi świetne kluski śląskie, to knedli chyba nie robiła za moich czasów:)
A ja spróbowałam!

I mogę Wam przekazać przepis i mam nadzieje, apetyczne zdjęcia, na knedle z truskawkami:)
Och, są przepyszne, ale jak na mój gust okazały się za mało słodkie,
K. posypał je więc cukrem i dodał śmietany.
Ja zjadłam z bułką tartą na słodko:)

Składniki na 2 porcje:

  • 0.5kg ziemniaków mącznych
  • 130g mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • do środka: truskawki świeże, ok. 200g

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy ziemniaki są już zimne przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa, dodajemy mąkę, masło, jajko, sól i cukier.
Dokładnie wyrabiamy.
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Jeśli truskawki są duże kroimy je na połówki.

Z przygotowanego ciasta formujemy wałek, ciasto kroimy na grube plastry, każdy rozpłaszczamy w dłoni. Na środek kładziemy truskawkę, boki sklejamy i formujemy w dłoni w kulkę.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, knedle z truskawkami wkładamy partiami po kilka sztuk, gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu.
Podajemy z cukrem, śmietanką albo podsmażoną bułką tartą.

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Inspirowane Smakiem 20 maja 2013 at 04:25

    U mnie najpopularniejsze ze śliwką. Ale nigdy ich sama nie robiłam, bo ogólnie nie przepadam.

  • Reply benia 20 maja 2013 at 12:08

    Ja ostatnio zrobiłam pierozki z białym serem i malinami. Cudo! 🙂 polecam

  • Reply Karmel-itka. 20 maja 2013 at 15:51

    nigdy nie robiłam knedli ziemniaczanych.
    ale takie normalne wprost uwielbiam!

  • Zostaw komentarz