Aj!
Ja rzadko piekę drożdżówki-
albo inaczej- piekę je rzadko, ale jeszcze rzadziej tutaj je wrzucam.
Zupełnie nie wiem dlaczego.
Przecież bułki drożdżowe z owocami są takie pyszne!:)
Słodka kruszonka i kwaskowaty rabarbar.
Spokojnie taką drożdżówkę możecie zjeść na podwieczorek,
z tego co policzyłam, wychodzi że jedna ma ok. 300kcal.
Jedna czy dwie nie zrujnuje nam figury, a zaspokoi chęć na coś słodkiego:)
Ciekawa jestem jak ma się taka drożdżówka z kruszonką do tej z cukierni…
Inspiracją był dla mnie przepis Minty KLIK
Składniki na 10 drożdżówek:
- 450g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 4 łyżki masła
- 200ml mleka
- jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- dodatkowo: 300g rabarbaru, 50g cukru, roztrzepane jajko
Składniki na kruszonkę: KLIK
Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy w niej wgłębienie, kruszymy do niego drożdże, zasypujemy łyżką cukru i zalewamy podgrzanym mlekiem. Całość przysypujemy mąką z boków naczynia.
Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy roztopione i ostudzone już masło, resztę cukru, przyprawy oraz roztrzepane jajko.
Wyrabiamy dobrze ciasto- aż zacznie odklejać się od palców, następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po ok. 1.5 godzinie ciasto powinno być ładnie napuszone, dzielimy je wtedy na 10 równych części, każdą część rozpłaszczamy w dłoni- formujemy dookoła brzeg. Tak przygotowane bułki drożdżowe odstawiamy do napuszenia na ok. 30-40 minut (przykrywamy je ściereczką).
Rabarbar obieramy, kroimy w 3cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut- aby puścił wodę.
Po tym czasie rabarbar podgrzewamy na patelni i dusimy chwilę, aby cukier się rozpuścił, a rabarbar zmiękł.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy bułki drożdżowe są już napuszone na środek każdej nakładamy łyżkę rabarbaru, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i całość posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 minut- brzegi muszą się ładnie zarumienić.
Zajadamy!:)
7 komentarzy
domowe drożdżówki, najlepiej <3 🙂
Mam w planach takie drożdżóweczki, bo kuszą niezwykle 🙂
porywam jedną! <3
Również porywam jedną, eee…raczej dwie:D
domowa,pyszna:)
będe robić na boże ciało ;p
A co z imbierem? O_o
Super przepis! Dziekuje