Słodkości

Bułki drożdżowe (drożdżówka) z kruszonką

26 maja 2013

Aj!
Ja rzadko piekę drożdżówki-
albo inaczej- piekę je rzadko, ale jeszcze rzadziej tutaj je wrzucam.
Zupełnie nie wiem dlaczego.
Przecież bułki drożdżowe z owocami są takie pyszne!:)
Słodka kruszonka i kwaskowaty rabarbar.

Spokojnie taką drożdżówkę możecie zjeść na podwieczorek,
z tego co policzyłam, wychodzi że jedna ma ok. 300kcal.
Jedna czy dwie nie zrujnuje nam figury, a zaspokoi chęć na coś słodkiego:)
Ciekawa jestem jak ma się taka drożdżówka z kruszonką do tej z cukierni…

Inspiracją był dla mnie przepis Minty KLIK

Składniki na 10 drożdżówek:

  • 450g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 200ml mleka
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • dodatkowo: 300g rabarbaru, 50g cukru, roztrzepane jajko

Składniki na kruszonkę: KLIK

Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy w niej wgłębienie, kruszymy do niego drożdże, zasypujemy łyżką cukru i zalewamy podgrzanym mlekiem. Całość przysypujemy mąką z boków naczynia.
Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy roztopione i ostudzone już masło, resztę cukru, przyprawy oraz roztrzepane jajko.
Wyrabiamy dobrze ciasto- aż zacznie odklejać się od palców, następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po ok. 1.5 godzinie ciasto powinno być ładnie napuszone, dzielimy je wtedy na 10 równych części, każdą część rozpłaszczamy w dłoni- formujemy dookoła brzeg. Tak przygotowane bułki drożdżowe odstawiamy do napuszenia na ok. 30-40 minut (przykrywamy je ściereczką).

Rabarbar obieramy, kroimy w 3cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut- aby puścił wodę.
Po tym czasie rabarbar podgrzewamy na patelni i dusimy chwilę, aby cukier się rozpuścił, a rabarbar zmiękł.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy bułki drożdżowe są już napuszone na środek każdej nakładamy łyżkę rabarbaru, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i całość posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 minut- brzegi muszą się ładnie zarumienić.

Zajadamy!:)

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Rocksanka 26 maja 2013 at 23:03

    domowe drożdżówki, najlepiej <3 🙂

  • Reply Bo(ro)n Appétit 27 maja 2013 at 10:54

    Mam w planach takie drożdżóweczki, bo kuszą niezwykle 🙂

  • Reply mon juu 27 maja 2013 at 14:27

    porywam jedną! <3

  • Reply Nemi 27 maja 2013 at 19:14

    Również porywam jedną, eee…raczej dwie:D

  • Reply Sari Sarissima 27 maja 2013 at 20:29

    domowa,pyszna:)

  • Reply Pola eS 28 maja 2013 at 17:27

    będe robić na boże ciało ;p

  • Reply TerbTv 23 lipca 2013 at 07:36

    A co z imbierem? O_o
    Super przepis! Dziekuje

  • Zostaw komentarz