Słodkości

Brownie- ciasto czekoladowe (przepis na brownies z chrupiącą skórką)

10 maja 2013

Ochhh, ja uwielbia brownie.
To najlepsze ciasto czekoladowe jakie może być:)
Jest idealnie słodkie, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem.
Poezja!:)
Nie potrzeba do niego wielu składników, robi się je szybko
i szybko można zacząć zajadać:)

Kto lubi takie wilgotne ciasta czekoladowe, hm?
Przyznać się!:)

Nie rozumiem, jak ludzie mogą krzywić się na widok brownie
i mówić, że to zakalec-zepsute ciasto…

Tu przepisy na dwa inne brownie: z gruszkami KLIK i słodko-słone KLIK.

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 13 łyżek oleju (możecie zastąpić masłem, ok. 200g)
  • 4 jajka
  • 175g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru trzcinowego
  • 80g cukru pudru

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich olej i cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką masę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią masę
i pieczemy w 180 stopniach ok. 15 – 20 minut.
Brownie podajemy przestudzone.

Przeczytaj również

16 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 10 maja 2013 at 22:17

    mają cudną konsystencję. uwielbiam ten lepki środek!

  • Reply quchniakaroli 11 maja 2013 at 04:36

    ale u Ciebie smakowicie:)

  • Reply Kasieńka 11 maja 2013 at 08:32

    Wygląda obłędnie! Uwielbiam!

  • Reply Ola 11 maja 2013 at 08:50

    jakie wymiary blaszki? 🙂

    • Reply pees 11 maja 2013 at 20:09

      wiesz Olu, ja robiłam to ciasto będąc w Pradze i nie pamiętam wymiarów- masa na ciasto była dosyć gęsta i po rozprowadzeniu na blaszce miała ok. 2-3cm wysokości… może to Ci jakoś pomoże?

  • Reply Lolinka 11 maja 2013 at 09:17

    Chrupiąca skórka, to jest to 🙂

  • Reply Kamciss 11 maja 2013 at 11:29

    Pysznie! Też zabieram się dzisiaj za bownie 🙂

  • Reply Joanna Skoraczyńska 11 maja 2013 at 17:44

    ja tam się nie krzywię a zajadam z wielkim smakiem 🙂

  • Reply Agnieszka 11 maja 2013 at 19:52

    Uwielbiam browne 🙂

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

  • Reply gin 13 maja 2013 at 17:02

    Mniami, też uwielbiam brownie 🙂 Choć mam opory z jego serwowaniem gościom – właśnie ze względu na nietypową strukturę 🙂 Twoje wygląda cudownie 🙂

  • Reply Kais 18 września 2013 at 11:13

    Robiłam ciasto z tego przepisu i jest super, wszystko wyszło idealnie, piekę 18 minut i dodaję też trochę (jak mam ochotę) przyprawę do piernika i polewam trochę czekoladą rozpuszczoną (nie polewą) po wierzchu. Miodzio. Polecam spróbować, ale sam przepis bazowy bardzo dobry.

    • Reply pees 18 września 2013 at 12:04

      cieszę się:) to ciasto cieszy się ogromną popularnością na blogu!

  • Reply Ula 16 marca 2014 at 12:10

    Gin masz imię po kapitanie z Bleacha? Sorki, że nie na temat, ale zżera mnie ciekawość, bo polecam to anime. Co do ciasta to jest pyszne. Nie wiem skąd bierzesz przepisy, ale są świetne.

    • Reply pees 16 marca 2014 at 12:36

      ja niestety nie znam tego anime:) co do przepisów to jeśli nie podaję źródła to przeważnie tworzą się one w mojej głowie:) miło, że Ci smakowało!

  • Reply KasiaNo. 21 listopada 2014 at 16:03

    absolutnie powalające zdjęcia!
    uwielbiam brownie!! jeszcze nie robiłam z olejem (btw. te 13 łyżek rozwaliło mnie :))))) precyzyjne przepisy to jest to, bo w kuchni to ja muszę wszystko z aptekarską gramaturą 😉 Zastanawiam się, czy na pracowe christmas party wypada przynieść brownie? aby było bardziej świątecznie wybrałam ten keks http://zszywka.pl/p/przepis-na-pyszny-keksciasto-dla-pr-11723424.html więc tradycjonaliści chyba nie będą się dąsać 😉 najwyżej całe brownie będzie dla mnie, ha! :))) a i ku ścisłości – 2 tabliczki gorzkiej czekolady to u Ciebie 200 gram (łącznie) ? dopytuję, bo nie chcę zepsuć 😉 pozdrawiam

    • Reply pees 22 listopada 2014 at 13:20

      🙂
      Dzięki Kasiu!
      200g czekolady łącznie czyli 2 tabliczki! Keks brzmi równie świetnie!
      Pozdrawiam

    Zostaw komentarz