Fit/lekkie

Zdrowe ciastka z migdałami (ciasteczka)

7 kwietnia 2013
Baaardzo lubię migdały podjadać, dodawać do muffinek,
posypać owsiankę, ale te ciasteczka to prawdziwa migdałowa bajka!:)
 
Dlaczego uważam, że te ciastka są zdrowe?
Bo mimo dużej ilości kalorii to węglowodanów jest mała ilość,
i to naprawdę zdrowa przekąska.
Ten przepis mignął mi w jakiejś książce z kuchnią francuską, 
niestety nie pamiętam tytułu.
 
Składniki na ciastka z migdałami (15 sztuk)
  • 100g migdałów (ja dałam: siekane, płatki migdałowe i cząstki całych w skórce)
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 15g mąki pełnoziarnistej

Miód i masło roztapiamy razem. Białka ubijamy na sztywno.
Do migdałów i mąki dolewamy ostudzone masło z miodem, dodajemy białka. Mieszamy.
Ciastka nakładamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopni.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply przecinkowa 7 kwietnia 2013 at 22:36

    Czasem wystarczy tylko parę dobrych składników by wyszły jakieś pyszne łakocie 🙂

  • Reply teenager ;) 8 kwietnia 2013 at 03:46

    świetne pyszne ciasteczka – bardzo lubię pochrupać takie zdrowe ciacha ;D

  • Reply Inspirowane Smakiem 8 kwietnia 2013 at 05:22

    Też uwielbiam migdały. Chociaż ja uwielbiam wszystkie orzechy!

  • Reply mariszka 8 kwietnia 2013 at 05:50

    Bardzo lubię łączenie migdałów pod różnymi postaciami – jeszcze mąkę bym zamieniła na sproszkowane, ciekawe czy by wyszły:)

  • Zostaw komentarz