Sosy i dodatki

Sos serowy do nachos (przekąski na imprezę)

19 kwietnia 2013

Nie będę Wam kłamać, że nie jadam takich rzeczy,
bo jadam. 
Jak każdy człowiek czasami mam ochotę na niekoniecznie zdrowe rzeczy,
wychodzę z założenia, że wszystko można, ale z umiarem:)
Jeśli więc mam ochotę na taka przekąskę (np. na imprezie) to nie szaleję przez kilka
kolejnych dni.

K. bardzo posmakował ten sos do piwa 😉
Jeśli w kinie jadacie takie rzeczy, 
to domowa wersja przypadnie Wam do gustu na bank!

To najszybszy sposób na tego typu przekąskę:)
Oczywiście, zamiast serków topionych możecie użyć mieszanki różnych serów,
dodać mąkę itp.
Ale po co się męczyć?:>


Składniki na sos serowy:

  • 2 opakowania serka topionego mazdamer (maasdamer)
  • 1/2 szklanki mleka (lub więcej)
  • papryka słodka
  • pieprz
  • chili

Serek topiony kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnuszka, dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, w którym serki zaczną się topić- jeśli chcecie by sos był rzadszy dodajcie więcej mleka.
Doprawiamy do smaku słodką papryką, pieprzem oraz chili.

Ten sos najlepiej jest podać w naczyniu do fondue- szybko zastyga i żeby tego uniknąć należy go ciągle podgrzewać.

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 20 kwietnia 2013 at 04:55

    W kinie nie jadam (tylko popcorn, a ostatnio, na nieszczęście, moją miłością stał się popcorn karmelowy) ale w domu czasem, chociaż może raz na pół roku. Przygotowany samodzielnie kusi, bo zawsze jadałam kupne:)

  • Reply Paulina 20 kwietnia 2013 at 06:01

    Też robiłam kiedyś podobny, nie ma co ukrywać – też go lubię 😀

  • Reply Aurora 20 kwietnia 2013 at 10:30

    Przy sobocie musi być obowiązkowo 😀

  • Reply Karolina 20 kwietnia 2013 at 17:07

    Zrobię przy najbliższej okazji! Do nachos zawsze robię czerwone salsy, czas na zmianę 😉 Pozdrawiam!

  • Reply kasiekw 20 kwietnia 2013 at 18:19

    fajny pomysł, na następnej imprezie będzie grany 🙂

  • Reply nashelly 20 kwietnia 2013 at 21:20

    Świetny pomysł! 🙂 Zawsze kupuję nachos z takim serem w kinie – domowy musi być jeszcze lepszy! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Reply Arvén 20 kwietnia 2013 at 23:47

    U mnie zawsze się pojawia na maratonach filmowych 😉 Najlepszy, choć fakt – zastyga ekspresowo.

  • Reply kuchenny bałagan 21 kwietnia 2013 at 07:44

    Mmm, uwielbiam tak podane nachosy, ciekawa jestem Twojego sosu 🙂

  • Reply Anonymous 21 maja 2013 at 11:33

    kiedyś kupowałam gotowce, teraz- odkąd zrobiłam sama, już nigdy nie kupię! W kupnych czuć chemię a jak zrobię sama to delektuję się smakiem sera. I jeszcze te zdziwienie, a potem podziw na imprezie: sama zrobiłaś??? 😉

    • Reply pees 21 maja 2013 at 11:34

      🙂
      uwielbiam ten sos, aż głupio się przyznać!

    Zostaw komentarz