Fit/lekkie

Ryż zapiekany z jabłkami (ryż na słodko)

14 kwietnia 2013

Obiad na słodko- druga wersja, którą K. toleruje:)
Pamiętacie, jak pisałam o naleśnikach? KLIK
Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami!
To takie pyszne i proste danie, że aż wstyd,
że dzwoniłam do babci pytać się jak ona je robi!:)

Ryż na słodko dobry jest na zimno i na ciepło,
z kleksem bitej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Z ryżem białym, dzikim czy innym.
Zapiekany z jabłkami jest jednak najsmaczniejszy:)

Ja użyłam ryżu basmati z dodatkiem dzikiego- nie kleił się,
był sypki- jeśli lubicie bardziej kleisty to użyjcie zwykłego białego.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu (basmati z dzikim)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jabłka (słodkie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego

Gotujemy wodę z mlekiem, dodajemy do niej sól i cukier. Wrzucamy woreczki ryżu i gotujemy ok. 12 minut (ryż nie musi być całkiem miękki- dojdzie w piekarniku).
Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon.
Ugotowany ryż odcedzamy i wykładamy nim naczynie żaroodporne, na wierzch układamy starte jabłka (nie odsączamy ich) i tak na zmianę, mocno dociskając.
Możecie zapiec zarówno z ryżem na górze jak i jabłkami.
Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 15 kwietnia 2013 at 04:39

    lata już nie jadłam takiego ryżu. ja lubię jak najbardziej sypkie, gotowane al dente. 🙂

  • Reply Aurora 15 kwietnia 2013 at 04:58

    Wolę obiad na ostro, ale taki ryż chętnie przyjęłabym na deser 😀

  • Reply whiness 15 kwietnia 2013 at 05:23

    Och, moja mama robiła często coś podobnego, kiedy nie miałam ochoty na zwykły obiad. Mam słabość do takiego ryżu! 🙂

  • Reply Figiel z Makiem 15 kwietnia 2013 at 11:31

    Och jak ja dawno takiego dania nie jadłam! Aż mi ślinka pociekła na same wspomnienie jaki to dobre <3

  • Reply Marrgo 15 kwietnia 2013 at 12:57

    przedszkole jak babcię kocham… niesamowite wspomnienia… uwielbiam taki ryż…
    :o))

  • Reply GrowingUp 15 kwietnia 2013 at 17:20

    Zapomniałam o tej pyszności!

  • Reply La Laallaa 15 kwietnia 2013 at 19:22

    u mnie na kolację dzisiaj 🙂 miłe zaskoczenie, że i ty mieszkasz w łodzi 🙂

  • Zostaw komentarz