Obiad na słodko- druga wersja, którą K. toleruje:)
Pamiętacie, jak pisałam o naleśnikach? KLIK
Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami!
To takie pyszne i proste danie, że aż wstyd,
że dzwoniłam do babci pytać się jak ona je robi!:)
Ryż na słodko dobry jest na zimno i na ciepło,
z kleksem bitej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Z ryżem białym, dzikim czy innym.
Zapiekany z jabłkami jest jednak najsmaczniejszy:)
Ja użyłam ryżu basmati z dodatkiem dzikiego- nie kleił się,
był sypki- jeśli lubicie bardziej kleisty to użyjcie zwykłego białego.
Składniki:
- 2 woreczki ryżu (basmati z dzikim)
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jabłka (słodkie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Gotujemy wodę z mlekiem, dodajemy do niej sól i cukier. Wrzucamy woreczki ryżu i gotujemy ok. 12 minut (ryż nie musi być całkiem miękki- dojdzie w piekarniku).
Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon.
Ugotowany ryż odcedzamy i wykładamy nim naczynie żaroodporne, na wierzch układamy starte jabłka (nie odsączamy ich) i tak na zmianę, mocno dociskając.
Możecie zapiec zarówno z ryżem na górze jak i jabłkami.
Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
7 komentarzy
lata już nie jadłam takiego ryżu. ja lubię jak najbardziej sypkie, gotowane al dente. 🙂
Wolę obiad na ostro, ale taki ryż chętnie przyjęłabym na deser 😀
Och, moja mama robiła często coś podobnego, kiedy nie miałam ochoty na zwykły obiad. Mam słabość do takiego ryżu! 🙂
Och jak ja dawno takiego dania nie jadłam! Aż mi ślinka pociekła na same wspomnienie jaki to dobre <3
przedszkole jak babcię kocham… niesamowite wspomnienia… uwielbiam taki ryż…
:o))
Zapomniałam o tej pyszności!
u mnie na kolację dzisiaj 🙂 miłe zaskoczenie, że i ty mieszkasz w łodzi 🙂