Obiady

Ryż z kurczakiem (dietetyczny, szybki obiad)

17 kwietnia 2013

Mój obiad hit!
Serio!
Powstał tak jakoś, przy okazji robienia tego risotta z kurczakiem KLIK.
Ale… papryka jest taka droga! Aż żal było mi ją kupować
więc postawiłam na cukinię, która jednak tańsza:)

Ryż z kurczakiem i cukinią to naprawdę dietetyczny obiad.
I szybki! Bo tak naprawdę trzeba tylko poczekać aż ryż zmięknie:)
A koszt? Naprawdę nieduży biorąc pod uwagę fakt,
iż są to składniki na 4 porcje.

Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 woreczki ryżu (u mnie basmati)
  • ok. 1-1.5l bulionu/rosołu
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1-2 łyżki oliwy do smażenia cebuli i mięsa
  • sól, pieprz do smaku
  • 30g gorgonzoli (możecie pominąć)

Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę przekładamy do bulionu, na patelnię wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, posypujemy ją przyprawą curry. Gdy się zrumieni również wrzucamy ją do bulionu, razem z umytą i pokrojoną w pół-plastry cukinią. Wsypujemy zawartość 2 woreczków ryżu i zostawiamy na kuchence do momentu wchłonięcia wody przez ryż (czyli do jego miękkości). Od czasu do czasu mieszamy.
Na sam koniec do potrawy dodajemy posiekany szczypior i pociętą w kostkę gorgonzolę.

Jeśli trzeba doprawcie ryż do smaku (tak naprawdę wszystko zależy od smaku bulionu- czy był on mocno przyprawiony czy delikatny).

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply Aurora 18 kwietnia 2013 at 06:47

    Po joggingu obiad jak się patrzy 😀

  • Reply Qchenne-inspiracje, Małgosia 18 kwietnia 2013 at 07:50

    Fajny, wiosenny, lekki obiadek 🙂

  • Reply Qchenne-inspiracje, Małgosia 18 kwietnia 2013 at 07:50

    Fajny, wiosenny, lekki obiadek 🙂

  • Reply kosmetyczny-przekladaniec 18 kwietnia 2013 at 20:28

    Świetnie, że wprowadzasz na bloga taką serię, wbrew pozorom ciężko jest znaleźć blog kulinarny na którym są również inspiracje lekkich posiłków 🙂

  • Reply Anonymous 22 maja 2013 at 20:08

    Uwaga tu mężczyzna, oświadczam że jestem totalnym laikiem kulinarnym i muszę przyznać, że danie banalnie proste 🙂
    Wielkie dzięki :*

    • Reply pees 22 maja 2013 at 20:56

      🙂
      cieszę się, że wyszło!

  • Reply Jakub Wiechecki 25 lipca 2013 at 18:08

    Dzisiaj zrobiłem to danie na kolacje. Wszyscy przy stole bili się o dokładkę 😉 Dziękuje za przepis

    • Reply pees 25 lipca 2013 at 18:09

      świetnie! u nas też zawsze schodzi szybko:)

  • Reply Basia 10 listopada 2016 at 10:32

    Wczoraj wyszło świetnie, aż mam ochotę to powtórzyć. Czy na diecie jest to wskazane non stop? 🙂

    • Reply pees 17 listopada 2016 at 07:46

      Basiu,
      wszystko w nadmiarze nie jest wskazane 🙂 Ale możesz spokojnie kombinować z różnymi dodatkami i np. zamiast ryżu spróbować kaszy itp. Ser gorgonzola jest tłusty więc nie radziłabym jeść go codziennie. Wszystko zależy też od rodzaju diety. Na blogu jest mnóstwo innych przepisów, które są równie smaczne! P.

  • Reply Lukas 15 listopada 2017 at 14:51

    Rozumiem że bulion pozostawiamy na małym ogniu ze wszystkimi skladnikami, aż do czasu wchłonięcia przez ryż, zgadza się?

    • Reply Kąsek 16 listopada 2017 at 10:37

      Dokłanie tak 🙂 Ryż ugotuje się na tym bulionie. Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz