Przekąski i przystawki

Pasta z makreli- pomysł na śniadanie

30 kwietnia 2013

Mam dla Was trochę nowości na maj- przepisy, a właściwie pomysły na kanapki.
Czy to na śniadanie, lunch czy kolację.
Ważne, żeby były zdrowe, smaczne i zaspokajały głód.
Mam nadzieję, że raz na jakiś czas uda mi się pokazać Wam kilka propozycji.
Pasty do kanapek nie kończą się tylko na tych jajecznych,
wystarczy kilka składników i możemy urozmaicić swoje śniadanie.

Zaczynamy od pasty do kanapek z wędzoną makrelą-
którą uwielbiam, i z suszonymi pomidorami.
Do tego typu posiłku wykorzystajcie sprawdzony, smaczny chleb-
może być oczywiście ten upieczony w domu, 
u mnie jest to żytni, wieloziarnisty:)

Składniki na pastę z makreli:

  • 1/2 wędzonej makreli (bez ości i skóry)
  • 5 łyżek serka kremowego (4% tłuszczu)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • pieprz świeżo mielony

Makrelę rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niej serek, mieszamy.
Dodajemy skórkę z cytryny oraz pieprz- makrela jest na tyle słona, że nie musimy jej dosalać.


Składniki na pastę z suszonych pomidorów:

  • 5 suszonych pomidorów (w zalewie ziołowej)
  • 50 ml zalewy z suszonych pomidorów
  • świeża bazylia

Pomidory kroimy drobno, dolewamy do nich zalewę, wrzucamy kilka listków świeżej bazyli- blendujemy na gładko.

Kromki pieczywa smarujemy pastami i zajadamy:)

 A na drugie śniadanie garść truskawek <3

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Kamciss 30 kwietnia 2013 at 22:09

    Pyszny pomysł 🙂

  • Reply Karmel-itka. 1 maja 2013 at 14:46

    ładne zdjęcia!

  • Reply Marta 1 maja 2013 at 19:09

    Wszystkie domowe pasty do smarowania pieczywa są genialne! Ostatnio jadłam z jajkiem, tuńczykiem i koperkiem, po Twoim wpisie wiem, że następna będzie z dodatkiem makreli 🙂

    • Reply pees 1 maja 2013 at 20:09

      mi bardzo smakowała, uwielbiam makrelę!:)

    Zostaw komentarz