Mam dla Was trochę nowości na maj- przepisy, a właściwie pomysły na kanapki.
Czy to na śniadanie, lunch czy kolację.
Ważne, żeby były zdrowe, smaczne i zaspokajały głód.
Mam nadzieję, że raz na jakiś czas uda mi się pokazać Wam kilka propozycji.
Pasty do kanapek nie kończą się tylko na tych jajecznych,
wystarczy kilka składników i możemy urozmaicić swoje śniadanie.
Zaczynamy od pasty do kanapek z wędzoną makrelą-
którą uwielbiam, i z suszonymi pomidorami.
Do tego typu posiłku wykorzystajcie sprawdzony, smaczny chleb-
może być oczywiście ten upieczony w domu,
u mnie jest to żytni, wieloziarnisty:)
Składniki na pastę z makreli:
- 1/2 wędzonej makreli (bez ości i skóry)
- 5 łyżek serka kremowego (4% tłuszczu)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- pieprz świeżo mielony
Makrelę rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niej serek, mieszamy.
Dodajemy skórkę z cytryny oraz pieprz- makrela jest na tyle słona, że nie musimy jej dosalać.
Składniki na pastę z suszonych pomidorów:
- 5 suszonych pomidorów (w zalewie ziołowej)
- 50 ml zalewy z suszonych pomidorów
- świeża bazylia
Pomidory kroimy drobno, dolewamy do nich zalewę, wrzucamy kilka listków świeżej bazyli- blendujemy na gładko.
Kromki pieczywa smarujemy pastami i zajadamy:)
4 komentarze
Pyszny pomysł 🙂
ładne zdjęcia!
Wszystkie domowe pasty do smarowania pieczywa są genialne! Ostatnio jadłam z jajkiem, tuńczykiem i koperkiem, po Twoim wpisie wiem, że następna będzie z dodatkiem makreli 🙂
mi bardzo smakowała, uwielbiam makrelę!:)