Fit/lekkie

Dietetyczne ciasto- owsiane, bez tłuszczu i cukru

21 kwietnia 2013

Co się będę kryć- uwielbiam słodkie.
Do ciasta, do kawy, na zły humor, na nudę- ciasto jest dobre na wszystko:)
Dietetyczne, owsiane- jest nie tylko dobre dla naszego podniebienia, ale także dla naszej figury!

Bez dodatku tłuszczu, cukru.
Bogate w bakalie i niezwykle smaczne.

Ja polecam gorąco-
z przepisu korzystałam dwa razy- raz zrobiłam ciasto w formie, którą widzicie na zdjęciach (z podanych składników wyszły mi 3 sztuki),
drugi raz jako muffiny (wyszło ich chyba 12?).

Składniki:

  • 1 słoiczek dżemu (ja użyłam domowego, brzoskwiniowego)*
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mieszanki otrąb (jęczmienne, pszenne, żytnie, owsiane)
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 5 daktyli
  • 5 śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki rozkruszonych goździków
  • 10 migdałów
  • 10 orzechów laskowych

Daktyle, śliwki, migdały i orzechy siekamy drobno.
Resztę składników mieszamy w misce, dodajemy pokrojone bakalie. Mieszamy i nakładamy do foremek (silikonowe/ceramiczne- jeśli planujecie zrobić muffiny nie polecam nakładania ciasta do papierowych papilotek).
Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto w środku jest już upieczone- jeśli nie to przedłużcie czas pieczenia).

*Jeśli nie posiadacie domowych przetworów polecam te firmy na eŁ- są dosładzane sokiem jabłkowym, nie ma w nich cukru

 Polewamy jogurtem naturalnym i zajadamy na śniadanie:)

Przeczytaj również

27 komentarzy

  • Reply Inka 22 kwietnia 2013 at 03:21

    super pomysł na zdrowe ciasto 🙂

  • Reply teenager ;) 22 kwietnia 2013 at 03:55

    wow, to ciasto jest świetne !! samo zdrowie i pewnie przepyszne 😉

  • Reply Inspirowane Smakiem 22 kwietnia 2013 at 04:34

    Wygląda pysznie. 🙂

  • Reply kuchcikOla 22 kwietnia 2013 at 04:59

    genialne! zapisuję 🙂
    jakie ładne kolory na zdjęciach, iście wiosenne 🙂

  • Reply Kamciss 22 kwietnia 2013 at 05:20

    Może być bardzo dobre, więc z wielką chęcią się skuszę :>

  • Reply whiness 22 kwietnia 2013 at 05:25

    Podoba mi się to ciasto, jest apetyczne 🙂 A jak zdrowe, to już je lubię.

  • Reply http://pastawithapplepie.blogspot.com/ 22 kwietnia 2013 at 07:27

    cudnie wygląda ! ja podalabym go z kapką miodu i truskawkami 😉 mniam

  • Reply Nemi 22 kwietnia 2013 at 07:57

    Zapisuję, już wiem, że będę często je robiła;)

  • Reply Mirabelka 22 kwietnia 2013 at 08:13

    A dżem jest na cukrze? No bo jeśli tak, to ciasto chyba nie jest bez dodatku cukru, nazwa trochę wprowadza w błąd 🙂 ale bardzo fajny pomysł 🙂 super śniadanie!

    • Reply pees 22 kwietnia 2013 at 08:33

      nie, dżem nie jest z dodatkiem cukru;) dlatego jesli ktoś nie posiada takich domowych bezcukrowych przetworów to polecam te firmy na eł. które są dosładzane sokiem jabłkowym:)

    • Reply Mirabelka 22 kwietnia 2013 at 09:47

      Aaa, to super 🙂

    • Reply Anonymous 14 czerwca 2013 at 19:30

      Dżem owocowy (zależy z czego i jakiej ilości), śliwki (69% glukozy + fruktozy) i daktyle (75% glukozy + fruktozy) więc jest cukier. 5 daktyli to 18g cukru, a 5 śliwek to 24g cukru.

    • Reply pees 14 czerwca 2013 at 20:55

      Ale to naturalny cukier, nie dodawany biały ani brązowy… 😉

  • Reply Kasia 22 kwietnia 2013 at 11:39

    Cudne, zrobię takie ciasteczka 🙂

  • Reply kocie-smaki 22 kwietnia 2013 at 19:58

    uwielbiam takie zdrowe wypieki 🙂

  • Reply katie 23 kwietnia 2013 at 17:03

    Zdecydowanie do spróbowania 🙂

  • Reply TanieGotowanie 24 kwietnia 2013 at 13:53

    Zdrowe i na pewno smaczne 🙂

  • Reply tatanka 23 maja 2013 at 08:27

    Własnie wsadziłam do pieca, zobaczymy czy mi wyjdzie 😀 Trzymać kciuki 😀

    • Reply pees 23 maja 2013 at 08:29

      kurka, denerwuję się ale trzymam kciuki:)

  • Reply tatanka 24 maja 2013 at 07:41

    Wyszło pyszne, trochę dłużej musiałam potrzymać w piecu ale może to od składników zależy – mieszkam za granica i pewnie mąka jest troszkę inna. Nie było słodkie ,lekko kwaskowate od jogurtu i dżemu (dałam z owoców leśnych bo taki miałam). DO kawy rano jako alternatywa zdrowego śniadania 🙂 Polecam 😀

    • Reply pees 24 maja 2013 at 07:43

      🙂 masz zdjecie? podeślij na fanpage’a!:)
      widzisz u mnie było słodkie i jeszcze śliwki i daktyle, ale mam nadzieję, że i tak było warto!

  • Reply Marc 17 września 2013 at 09:35

    Jaki duży słoiczek dżemu?

    • Reply pees 17 września 2013 at 10:28

      ok. 200-220g dżemu:) to słoiczek mniejszy od 0.5l

  • Reply Ewa 24 października 2019 at 10:44

    Czy w keksowce można zapiekac? W ogóle w jakiej formie powinno być zapiekane, nie posiadam takiego naczynia jak na zdjęciu. Proszę o szczegółowe wymiary.

    • Reply Paulina Hofman 4 listopada 2019 at 10:50

      Pani Ewo,
      wymiary tego naczynia są małe – ok. 8×10 cm – jeśli zwiększy Pani proporcje ciasta można je upiec w dowolnej formie. Nada się do tego mini keksówka, lub miska żaroodporna. Pozdrawiam!

      • Reply Ewa 13 listopada 2019 at 23:28

        Dziękuję za odpowiedź! Już próbowałam ale miałam problem z ogarnięciem czasu i w sumie do godziny piekłam.. Czy te ciastko zapiekac na najniższym poziomie piekarnika? Czy bez różnicy? Obecnie próbuję piec bez dzemu, mój mąż wymyślił, żeby dżem podać dopiero na ciastko gotowe.

        • Reply Paulina Hofman 14 listopada 2019 at 11:40

          Ewa, nie wiem czy jak nie pominiecie dżemu nie będzie to za suche – mimo wszystko on też nieco wiąże składniki. Ja zawsze piekę na środkowym poziomie piekarnika. Pozdrawiam

    Zostaw komentarz