Bez glutenu

Wielkanocna babka jogurtowa (czekoladowa)

16 marca 2013

Wielkanocne wypieki czas zacząć:)
Był już mazurek w lżejszej wersji, teraz przyszedł czas na babkę wielkanocną.
Jogurtową, z czekoladą. Wersja bezglutenowa.
Jest naprawdę pyszna!
 
Umiarkowanie wilgotna, typu baby piaskowej- idealna do herbaty.
My zajadaliśmy z kleksem konfitury z róży- dodawał słodkości i przyjemnego

Inspiracja zaczerpnięta z KLIK

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jabłko
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek maślanki (ew. mleka)
  • dodatkowo: 1 łyżka oleju/masła i mąka gryczana do wysypania formy
  • do posypania: 2 kostki startej, gorzkiej czekolady

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich przesiane mąki z proszkiem i sodą oraz budyń.
Wlewamy jogurt naturalny i maślankę. Miksujemy.
Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy. Mieszamy krótko łyżką do połączenia się składników.
Masę nakładamy do natłuszczonej i przysypanej mąką formy.
Babkę pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach- najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone.
Ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, następnie wyjmujemy je z formy i podajemy.

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 17 marca 2013 at 01:53

    już sobie wyobraża, jaka jest smakowita!

  • Reply What's Baking?? 17 marca 2013 at 02:22

    Pretty n delicious

  • Reply teenager ;) 17 marca 2013 at 04:47

    fajna ta babka – pychotka ! nie ma to jak świąteczne wypieki 😉 i nie tylko na święta.

  • Reply Inka 17 marca 2013 at 05:41

    fajna babka 🙂 ale aż tak nie spieszmy się do Wielkanocy… nieeee…..

  • Reply Bożena 17 marca 2013 at 07:46

    Smakowicie wygląda ..zapraszam do akcji Babki i babeczki..

  • Reply Brenia 17 marca 2013 at 08:53

    Ale smakowicie wygląda!

  • Reply Klaudia 17 marca 2013 at 09:35

    Na Wielkanoc wspaniała 🙂

  • Reply Inspirowane Smakiem 17 marca 2013 at 12:53

    Już miałam jedno podejście do baby.. która stała się bajaderkami. Aż boję się kolejnego. 😉

  • Reply POSZUKIWANY! Żywy, martwy... lub na słodko 18 marca 2013 at 21:40

    kiedyś kochałam babki, potem na wiele lat o nich zapomniałam. Twój wpis przypominał mi o dawnej miłości, muszę koniecznie zjeść, dzięki!:)

  • Zostaw komentarz