Wielkanocne wypieki czas zacząć:)
Był już mazurek w lżejszej wersji, teraz przyszedł czas na babkę wielkanocną.
Jogurtową, z czekoladą. Wersja bezglutenowa.
Jest naprawdę pyszna!
Umiarkowanie wilgotna, typu baby piaskowej- idealna do herbaty.
My zajadaliśmy z kleksem konfitury z róży- dodawał słodkości i przyjemnego
Inspiracja zaczerpnięta z KLIK
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jabłko
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki kakao
- opakowanie budyniu czekoladowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek maślanki (ew. mleka)
- dodatkowo: 1 łyżka oleju/masła i mąka gryczana do wysypania formy
- do posypania: 2 kostki startej, gorzkiej czekolady
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich przesiane mąki z proszkiem i sodą oraz budyń.
Wlewamy jogurt naturalny i maślankę. Miksujemy.
Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy. Mieszamy krótko łyżką do połączenia się składników.
Masę nakładamy do natłuszczonej i przysypanej mąką formy.
Babkę pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach- najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone.
Ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, następnie wyjmujemy je z formy i podajemy.
9 komentarzy
już sobie wyobraża, jaka jest smakowita!
Pretty n delicious
fajna ta babka – pychotka ! nie ma to jak świąteczne wypieki 😉 i nie tylko na święta.
fajna babka 🙂 ale aż tak nie spieszmy się do Wielkanocy… nieeee…..
Smakowicie wygląda ..zapraszam do akcji Babki i babeczki..
Ale smakowicie wygląda!
Na Wielkanoc wspaniała 🙂
Już miałam jedno podejście do baby.. która stała się bajaderkami. Aż boję się kolejnego. 😉
kiedyś kochałam babki, potem na wiele lat o nich zapomniałam. Twój wpis przypominał mi o dawnej miłości, muszę koniecznie zjeść, dzięki!:)