Czy może być coś smaczniejszego od bananów, kakaowych ciastek
i rozpuszczonych krówek?
Wątpię.
Niestety, kaloryczność idzie w parze z wyśmienitym smakiem
tego bananowego sernika, ale i tak koniecznie musicie go zrobić!
Możecie oddać mamie, babci, przyjaciółce- zbierzecie mnóstwo ochów i achów!:)
Jest puszysty, o intensywnym smaku bananów:)
Inspiracja: KLIK
Składniki na formę 22cm:
- 5 bananów- z ciemną skórką
- 500g twarogu chudego (serek twarogowy 0%)
- 300g twarogu półtłustego
- 150g cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- na spód: 160g ciasteczek kakaowych, 50g masła
- na wierzch: 8sztuk krówek, 2 łyżki mleka, orzechy i migdały
Ciasteczka kakaowe kruszymy, masło roztapiamy, dodajemy je do ciastek i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy taką masą- wstawiamy do lodówki.
Banany obieramy, rozdrabniamy widelcem. Twaróg miksujemy, dodajemy do niego jajka, ugniecione banany, wsypujemy cukier. Podczas miksowania do masy wsypujemy również skrobię ziemniaczaną.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krówki wrzucamy do rondelka, dodajemy kilka łyżek mleka i mieszamy, aż się wszystko połączy.
Masę studzimy, wylewamy ją na sernik, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.
Przechowujemy w lodówce.
8 komentarzy
znakomity ten serniczek *-* po prostu świetny przepis , na pewno przepysznie smakuję ,bo prezentuje się cudnie !
Wygląda rewelacyjnie! Połączenie krówek i bananów w serniku to jest to:)
Faktycznie wygląda obłędnie. 🙂 Oj zjadłabym…
jaki cudowny ! trafia do ulubionych – musze go wyprobowac
O! Coś dla mnie. Na święta chodziło mi po głowie zrobienie sernika bananowego 🙂
ale cudeńko!
wygląda BARDZO apetycznie 😉
wygląda cudownie ;D
Kalorii się teraz nie liczy, za to każdy kawałek takiego sernika jest baaardzo w cenie 😉