Obiady

Faszerowane (nadziewane) cebule

17 marca 2013

Na blogu jest całe mnóstwo faszerowanych warzyw i jeden owoc:)
Bakłażan: KLIK
Cukinia: KLIK
Papryka: KLIK
Pieczarki: KLIK
Pomidor: KLIK
Przyszedł czas na cebule– to są takie pyszne warzywa!:)
Pamiętam, że widziałam gdzieś zdjęcie z obieraniem marchewki i krojeniem cebuli,
podpis mówił o tym, że powinniśmy czasem płakać przy obieraniu marchewek,
żeby cebule nie czuły się najgorsze;)
Idąc za tą myślą przygotowałam cebule w całkiem nowej odsłonie,
pysznej!:)
To propozycja absolutnie nie dietetyczna, 
beszamel może i jest smaczny, ale też kaloryczny.
 
Składniki :
  • 4 cebule
  • 100g szynki
  • 100g sera żółtego
  • 200ml mleka
  • 50g masła
  • serek hochland śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, chili
Cebule gotujemy 15-25 minut w osolonej wodzie (wcześniej usuwamy pierwszą, brązową warstwę). Gdy cebula jest już miękka, wyjmujemy ją i delikatnie, za pomocą łyżki wyjmujemy jej warstwy, tak, żeby zostały tylko dwie zewnętrzne.
To co wyjęliśmy należy drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać do tego pokrojoną szynkę. Napełniamy cebule przygotowanym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i serek śmietankowy. Mieszamy, aż serek zacznie się rozpuszczać. Dosypujemy mąkę- mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
Sosem beszamelowym zalewamy cebule.
Posypujemy je startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Podajemy jako przystawkę lub danie główne.

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 18 marca 2013 at 07:30

    Genialny pomysł!

  • Reply Miss Oatmeal 18 marca 2013 at 16:27

    Wow, super pomysł :d

  • Reply Nemi 18 marca 2013 at 17:03

    Super! Zapisuję do wypróbowania:]

  • Reply Inka 19 marca 2013 at 20:16

    robiłam takie cebulki tylko z miesem mielonym 🙂

  • Zostaw komentarz