Święta

Czekoladowy sernik na zimno (na kruchym spodzie)

30 marca 2013

Prawdziwe cudo, co prawda na razie tylko oblizywałam paluchy
i parę łyżek, bo konsumpcja tego sernika czekoladowego na zimno i w dodatku na kruchym spodzie (<3) zaplanowana jest na po południe:)
Mam dobre przeczucia, wierzcie mi!:)

Update z godz. 16.00:
Już spróbowałam!
To taki niby sernik, bo jest aksamitny w smaku jak mus:)
Wilgotny, fajnie chrupie, a dzięki skórce pomarańczy
jest odświeżający i nie mdli od słodyczy:)

Jeśli macie zamiar robić dziś sernik to zróbcie ten!:)
Nie musicie go piec bo jest na zimno- więc Wam nie opadnie,
jest wykwintny dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej,
i ma genialny kruchy spód z płatków kukurydzianych!:)
Czy wspomniałam o dwóch tabliczkach czekolady?:>
Możecie ją zastąpić gorzką lub białą- bez obaw!

Ja nie mogę się doczekać popołudnia, a Wy?:)

Inspiracja pochodzi z książkiMaureen McKeon „Crave, A Passion for Chocolate”

Składniki na spód:

  • 130g płatków kukurydzianych
  • 40g wiórek kokosowych
  • suszona żurawina/ suszone wiśnie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 120g roztopionego masła

Płatki kruszymy w dłoni, dodajemy wiórki kokosowe oraz żurawinę. Do masy wlewamy rozpuszczone masło oraz miód. Mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy ją płatkami- dobrze dociskamy i wkładamy do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 300g serka twarogowego (0%)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 200ml śmietanki 30%
  • 150g mlecznej czekolady
  • ew. 50g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 60ml wrzątku
  • do podania: plastry z jednej pomarańczy, skórka otarta z jednej pomarańczy, 50g czekolady mlecznej

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do momentu, w którym czekolady zaczną stygnąć.
Twaróg i serek miksujemy razem, dodajemy cukier oraz śmietankę. Nadal ubijamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 60ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia.
Do masy twarogowej dodajemy ostudzoną czekoladę, skórkę otartą z pomarańczy, żelatynę oraz sok z pomarańczy (wszystko po kolei wlewamy do miksera).

Masę wykładamy na spód z płatków, równomiernie rozprowadzamy, wstawiamy do lodówki, do momentu stężenia (ja trzymałam całą noc- dzięki czemu płatki kukurydziane trochę zwilgotniały i łatwiej jest pokroić sernik).

Do dekoracji rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, gdy przestygnie moczymy w niej plastry pomarańczy (u mnie do połowy). Jeśli zostanie Wam czekolada możecie posmarować smugi na serniku.
Plastry pomarańczy układamy na czekoladowym serniku, środek posypujemy skórką pomarańczową.
Przechowujemy w lodówce.

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Kamciss 30 marca 2013 at 10:33

    Pycha pomysł 🙂

  • Reply What's Baking?? 30 marca 2013 at 13:07

    I want a piece plz..lol

  • Reply Magda 30 marca 2013 at 13:17

    Jestem wielką fanką serników na zimno, ale takie cuda jeszcze nie widziałam! 🙂

  • Reply Roz Airad 30 marca 2013 at 15:31

    Wygląda bajecznie ;D

  • Reply Inka 30 marca 2013 at 17:28

    zapowiada się bardzo smacznie 🙂 mmm 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 30 marca 2013 at 20:25

    genialny! uwielbiam ciacha na zimno, przepis zapisuję 🙂

  • Zostaw komentarz