Obiady

Zupa brokułowa (krem z brokułów)

17 lutego 2013

Od dawna miałam chęć na zupę krem z brokułów:)
To jedna z tych pozycji w naszym menu, do której wracamy z wielkim smakiem:)
Kolor oczywiście ma znaczenie:)

Kremowa, delikatna, z odrobiną oliwy dla podkreślenia smaku.
Mam nadzieję, że i Wy znacie tę zupę:)
Nawet, jeśli w dzieciństwie zmorą były dla Was brokuły,
to teraz- po latach, warto ich spróbować:)

Składniki na zupę brokułową:

  • 500g brokułów
  • 3 ziemniaki
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 rzodkiewki
  • 500ml wywaru z warzyw/drobiowego
  • chili, pieprz, sól do smaku
  • dodatkowo: oliwa

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na 1 łyżce oliwy.
Brokuły dzielimy na małe cząstki, ziemniaki obieramy i również kroimy, gotujemy na parze ok. 10 minut. Dodajemy też rzodkiewki.
Całość przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy szpinak, gotujemy 5 minut całość i blendujemy na krem. Dodajemy 2 łyżki oliwy, żeby krem był gładki. Doprawiamy do smaku.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply soulstorm-everywhere 17 lutego 2013 at 10:11

    też mam w planach taką zupę 😉

  • Reply Kamciss 17 lutego 2013 at 11:36

    Mmm taki krem to ja mogę jeść i jeść 🙂

  • Reply Kasia 17 lutego 2013 at 17:45

    A ja jadłam! Naprawdę smaczna zupa, pycha!

  • Reply Beata H. 17 lutego 2013 at 21:31

    Brokuły lubię w różnych postaciach, nawet na kanapkach. Moje dzieciństwo było bez brokułów – niestety taki wiek 🙁

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 17 lutego 2013 at 22:43

    Mniamuśna zupka!

  • Zostaw komentarz