Słodkości

Red Velvet Cake (deser walentynkowy)

13 lutego 2013

Pisałam już o tym cieście przy okazji babeczek red velvet (KLIK).

Nic w tym przepisie nie zmieniłam,
bo nie czułam takiej potrzeby!:)
Potrzebna jest tylko większa ilość kremu do posmarowania całego ciasta.

Mamy wilgotny, aksamitny biszkopt i maślany krem.

Czerwień idealna na walentynki,

Red Velvet Cake wywoła uśmiech u największego ponuraka:)

Składniki:

  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki maślanki
  • barwnik spożywczy (ja użyłam w żelu, ok. 1/2 łyżeczki)

Składniki suche (oprócz sody) wsypujemy do jednej miski, a w drugiej roztrzepujemy jajka. Do nich dodajemy olej, maślankę, barwnik. Mieszamy.
Składniki suche (oprócz sody) łączymy z mokrymi (oprócz octu), ugniatamy widelcem na gładką masę.
Do szklanki z octem wsypujemy sodę, mieszamy. Powstałą pianę wlewamy do ciasta i mieszamy.
Masę przelewamy do tortownicy o śr. 18 i 15cm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.


Składniki na krem:
  • 500g mascarpone
  • 100g solonego masła (jeśli nie macie, to dodajcie do ciasta 1/2 łyżeczki soli)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • dodatkowo: płatki białej czekolady, pokruszony biszkopt

Serek miksujemy z masłem. Dodajemy cukier.

Na ciasto nakładamy krem i dekorujemy.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Aurora 14 lutego 2013 at 07:14

    Idealna czerwień 😀

  • Reply Roz Airad 14 lutego 2013 at 20:55

    …cudownie wyglądają ;D

  • Reply Magda 15 lutego 2013 at 08:40

    To jest niesamowite ciasto…

  • Reply gin 17 lutego 2013 at 18:16

    Prześliczny 🙂

  • Reply Miss Oatmeal 18 marca 2013 at 16:26

    Faktycznie zaskakująco intensywna czerwień 😀

  • Zostaw komentarz