Nie ma jak pączki!:)
Pączki domowe, robione u babci, z babcią, są najlepsze!
Wystarczy tylko parę składników, gorący olej, i cukier puder <3
Jeśli macie zamiar świętować tłusty czwartek, to nie obędzie się bez
pączków i faworków:)
Faworki pełnoziarniste robiłam w zeszłym roku, pamiętacie? KLIK
Ten przepis jest zdecydowanie warty wypróbowania:)
Składniki na 60 pączków:
- 1.7 kg mąki pszennej
- 3/4 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka drożdży (100g)
- 2 olejki waniliowe (lub esencja waniliowa- ja akurat nie miałam)
- 1 łyżeczka soli
- 1l mleka
- 7 jajek
- 3 żółtka
- dodatkowo: cukier puder, marmolada
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy je cukrem. Mleko podgrzewamy, odlewamy z niego 1/2 szklanki i nią zalewamy drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż drożdże wyrosną- ok. 25 minut.
Margarynę wrzucamy do pozostałego, ciepłego, mleka, czekamy aż się rozpuści.
Jajka z żółtkami ubijamy/rozmącamy, dodajemy mleko, mąkę, olejki waniliowe, na samym końcu dodajemy mocno wyrośnięte drożdże. Roztrzepujemy do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą, na samym końcu dodajemy sól.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (zerkajcie na ciasto- bo bardzo szybko rośnie).
Ciasto jest rzadkie- nie przejmujcie się tym, takie ma być.
Gdy ciasto jest wyrośnięte, najlepiej jest przygotować:
- białe płótno
- talerz z mąką
- marmoladę twardą
- garnek z olejem/frytownicę
Ciasto nabieramy dużą łyżką, formujemy obtaczając w mące.. Na dłoni rozpłaszczamy ciasto, nakładamy małą łyżeczką marmoladę, zlepiamy boki i formujemy kulki.
Układamy na płótnie, po 15 minutach od wyłożenia pierwszych pączków możemy zagrzać olej i zacząć je smażyć.
To ciasto jest bardzo luźne, gdy uformujecie pączki, nie martwcie się, że będą za płaskie- podczas pieczenia się napuszą i same uformują.
12 komentarzy
ja już się umówiłam z babcią i będziemy robić 🙂
I takie pączusie, które można obrać ze skórki, chrupiące, z pysznym dżemajem lubię , a nie plastikowe lub gąbczaste dziadostwa z cukierni :/ – pozdrawiam LubieSchabowe
:*
super poglądowy przepis:)))
no czasem trzeba!:) nie wszyscy wiedzą co i jak:P
wow.. so temptingly yummy.
mniam 🙂 aż ślinka cieknie
Świetne:] Częstuje się:)
Mmm wyglądają pysznie 🙂
To nie tylko mój zamiar, lecz rozkaz! 😀
mmmmm.. dostałam ślinotoku patrząc na to pierwsze zdjęcie.
Chyba dla wojska robiłaś, dużo tych paczek,ale wygląd super…..