Kopytka ziemniaczane (jak zrobić-przepis)

Kopytka są tak bardzo niepozorne, a takie smaczne:)
Każdy powinien spróbować je zrobić czy to z ziemniaczane czy leniwe, z twarogiem.
Te ziemniaczane kopytka najbardziej pasują do gulaszu, a te z twarogu do masełka, cynamonu <3

W najbliższym czasie postaram się Wam pokazać jak zrobić kluski śląskie,
i leniwe, może Wy macie kłopot z jakimiś kluchami?
Może pomóc Wam je przygotować? Dajcie znać!:)


Składniki na 4 porcje:

  • 1.5kg ziemniaków
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki do podsypywania
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli chcecie pominąć dodajcie jeszcze jedno jajko)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: 2 łyżki oleju

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Mielimy je w maszynce do mięsa lub rozgniatamy praską.
Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, dodajemy jajko i ziemniaki- zagniatamy na gładkie ciasto.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, urywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego cienki wałek (spłaszczamy górę) i nożem odcinamy kopytka.
Gotujemy je partiami w osolonej wodzie (do wypłynięcia).

Jeśli planujemy część zamrozić możemy do wody wlać 1-2 łyżki oleju, żeby kopytka się nie skleiły.
Kopytka odcedzamy i podajemy na ciepło.

15 myśli nt. „Kopytka ziemniaczane (jak zrobić-przepis)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>