Kuchnia polska

Gulasz wołowy (z pieczarkami)

5 lutego 2013
Gulasz wołowy z pieczarkami, 
 to jeden z tych obiadów, który wart jest swojej ceny i czasu przygotowania.
Pasuje do ziemniaków, kaszy czy znanych Wam kopytek.
Jeśli jeszcze nie robiliście gulaszu z mięsem wołowym
to najwyższy czas!
Ja połowę tego, co zrobiłam pasteryzowałam w słoikach:)
Składniki na 6 porcji:
  • 500g mięsa wołowego
  • 7 dużych pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1l bulionu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • ew. chili i kolendra
  • do zagęszczenia: 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody

Mięso płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki (takie na jeden kęs), osuszamy i podsmażamy na patelni.
Następnie cebulę drobno siekamy, podsmażamy w sokach, które wytrąciły się z mięsa (wcześniej je odkładamy). Na tej samej patelni rumienimy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę.
Pieczarki siekamy w plastry, podsmażamy na patelni, aż wyparuje z nich woda.
Wszystko przekładamy do jednego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 1 godziny (ja miałam większe kawałki wołowiny i całość dusiłam ok. 2 godzin).
Po tym czasie, jeśli mięso jest już wystarczająco miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą, zagęszczamy.
Dusimy jeszcze 10-15 minut.

Gotowy gulasz wołowy możemy podawać na gorąco lub go pasteryzować/zamrozić.

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Kamciss 6 lutego 2013 at 11:01

    Jak kolorowo, pycha! 🙂

  • Reply Inka 6 lutego 2013 at 11:39

    Zapowiada się pyszny obiad!

  • Reply MartynCia ^^ 6 lutego 2013 at 19:11

    ależ piękny gulasz… już mi tu pachnie 😉

  • Reply Roz Airad 6 lutego 2013 at 20:05

    wygląda obłędnie ;D

  • Reply Anonymous 1 marca 2013 at 19:05

    gulasz zrobiony, wyszedł obłędnie.

    • Reply pees 1 marca 2013 at 19:52

      cieszę się!:)
      ja mam w słoiku zapasteryzowaną jeszcze jedną porcję:)

    Zostaw komentarz