Kuchnia polska

Gulasz wieprzowy (z łopatki wieprzowej)

11 lutego 2013

To już trzecia propozycja gulaszu na blogu:)
Pamiętacie poprzednie? Tutaj wołowy numer jeden KLIK , a tu numer dwa KLIK.

Tym razem przygotowałam gulasz wieprzowy, z łopatki.
Jest naprawdę pyszny! 
Chyba jest lepszy od wołowego,
przygotowuje się go znacznie krócej,
mięso jest równie smaczne, no i tańsze.

Z dodatkiem suszonych grzybów, marchewki.
Do kaszy pasuje wyśmienicie:) Podajcie też ogórki!:)

Składniki na gulasz wieprzowy:

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 30g suszonych grzybów
  • 500ml wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/2 szklanki wody

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i czekamy ok. 1 godziny aż się namoczą.
Mięso wieprzowe podsmażamy na patelni do zrumienienia, dodajemy 1/2 szklanki wody.
Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnę, na której podsmażaliśmy mięso, dodajemy pokrojoną i posiekaną marchewkę. Mięso wieprzowe przekładamy do garnka, dorzucamy do niego cebulę, marchew, suszone grzyby i zalewamy wodą (oczywiście sos, który został na patelni również przelewamy do garnka). Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy wszystko do miękkości mięsa- ok. 1-1.5 godziny.
Na sam koniec duszenia dodajemy sól, pieprz i ew. chili. Sos możemy również podlać wodą- jeśli wyjdzie go za mało lub zagęścić mąką ziemniaczaną, którą wlewamy wraz z 1/2 szklanki wody do gotującego się gulaszu. Dusimy jeszcze parę chwil, mieszając.
Podajemy z kaszą.

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Kamciss 11 lutego 2013 at 23:51

    Wygląda pysznie, uwielbiam takie obiadki 🙂

  • Reply Dotyk Indii 3 marca 2013 at 10:56

    Gulasz wlasnie powoli dochodzi na kuchence. Dzieki za swietna inspiracje na niedzielny obiadek!

  • Zostaw komentarz