Słodkości

Babeczki biszkoptowe (red velvet)

8 lutego 2013

Znacie przepis na red velvet? To bardzo popularne ciasto,
z pysznym (choć maślanym) kremem.
Biszkopt jest ciężki, wilgotny- świetny.
Myślę, że te babeczki biszkoptowe zachwycą Wasze podniebienie:)

A już za parę dni, jeszcze przed walentynkami podam Wam przepis na tort red velvet:)
Pełnowymiarowy.

Inspiracja czerpana z: KLIK

Składniki na babeczki

  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki maślanki
  • barwnik spożywczy (ja użyłam w żelu, ok. 1/2 łyżeczki)

Składniki suche wsypujemy do jednej miski, a w drugiej roztrzepujemy jajka. Do nich dodajemy olej, maślankę, barwnik. Mieszamy.
Składniki suche (oprócz sody) łączymy z mokrymi (oprócz octu), ugniatamy widelcem na gładką masę.
Do szklanki z octem wsypujemy sodę, mieszamy. Powstałą pianę wlewamy do ciasta i mieszamy.
Masę przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.


Składniki na krem:
  • 250g mascarpone
  • 80g solonego masła (jeśli nie macie, to dodajcie do ciasta 1/2 łyżeczki soli)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • dodatkowo: posypka czerwona

Serek miksujemy z masłem. Dodajemy cukier.

Na babeczki nakładamy krem i dekorujemy je posypką

 

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Myszka 9 lutego 2013 at 00:18

    śliczne, aż chce się spróbować 🙂

  • Reply Paulina 9 lutego 2013 at 05:32

    Ładne, robisz mężowi na Walentynki takie? 😉

  • Reply Sue 9 lutego 2013 at 15:18

    Oj, na walentynki w sam raz.. słodkie! 🙂 I chociaż wolę wypieki bez ciężkich, maślanych kremów.. to na taką w ten jeden dzień bym się skusiła 🙂

  • Reply Kasia 9 lutego 2013 at 19:54

    Bardzo mi się podobają, smakowite te babeczki!

  • Reply Kamciss 9 lutego 2013 at 22:44

    Ślicznie wyglądają, aż szkoda zjadać 🙂

  • Reply kulinarne-smaki 10 lutego 2013 at 13:10

    W sam raz na zbliżające się Walentynki 🙂

  • Reply Misia. 12 lutego 2013 at 16:27

    Wyglądają obłędnie 🙂 Podejrzewam, że tak też smakują 🙂

  • Zostaw komentarz