Znacie przepis na red velvet? To bardzo popularne ciasto,
z pysznym (choć maślanym) kremem.
Biszkopt jest ciężki, wilgotny- świetny.
Myślę, że te babeczki biszkoptowe zachwycą Wasze podniebienie:)
A już za parę dni, jeszcze przed walentynkami podam Wam przepis na tort red velvet:)
Pełnowymiarowy.
Inspiracja czerpana z: KLIK
Składniki na babeczki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki maślanki
- barwnik spożywczy (ja użyłam w żelu, ok. 1/2 łyżeczki)
Składniki suche wsypujemy do jednej miski, a w drugiej roztrzepujemy jajka. Do nich dodajemy olej, maślankę, barwnik. Mieszamy.
Składniki suche (oprócz sody) łączymy z mokrymi (oprócz octu), ugniatamy widelcem na gładką masę.
Do szklanki z octem wsypujemy sodę, mieszamy. Powstałą pianę wlewamy do ciasta i mieszamy.
Masę przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
- 250g mascarpone
- 80g solonego masła (jeśli nie macie, to dodajcie do ciasta 1/2 łyżeczki soli)
- 1 szklanka cukru pudru
- dodatkowo: posypka czerwona
Serek miksujemy z masłem. Dodajemy cukier.
7 komentarzy
śliczne, aż chce się spróbować 🙂
Ładne, robisz mężowi na Walentynki takie? 😉
Oj, na walentynki w sam raz.. słodkie! 🙂 I chociaż wolę wypieki bez ciężkich, maślanych kremów.. to na taką w ten jeden dzień bym się skusiła 🙂
Bardzo mi się podobają, smakowite te babeczki!
Ślicznie wyglądają, aż szkoda zjadać 🙂
W sam raz na zbliżające się Walentynki 🙂
Wyglądają obłędnie 🙂 Podejrzewam, że tak też smakują 🙂