Co sądzicie o takich tradycyjnych zupach typu np. grochowa?
Daleko jej do kremu z pietruszki czy zupy truflowej, ale czy to źle?
Ja przepadam za grochówką!:)
To sycąca i smaczna zupa, jej przyrządzenie nie wymaga wielkiego wysiłku:)
Przepis na grochową pochodzi z książki Anny Sjogren “Zupy na 4 pory roku” .
Ugotowałam ją na samym boczku.
Aaa, możemy ją zamrozić!:) A podane składniki są na wieeelki gar!
Składniki:
- 2.5 szklanki grochu łuskanego
- 2l bulionu (na włoszczyźnie)
- 2 cebule
- 300g boczku/kiełbasy
- szczypta majeranku
- 3 łyżeczki startego imbiru- można pominąć
Groch zalewamy wodą i namaczamy go 24 godziny.
Po tym czasie wodę wylewamy i groch zalewamy bulionem. Gotujemy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z boczkiem/kiełbasą. Podsmażamy ją na patelni, dodajemy do gotującego się grochu. Chwilę później dodajemy boczek. Dusimy całość razem ok. 40 minut- do miękkości grochu- najlepiej spróbować czy groch jest już miękki.
Na sam koniec dodajemy majeranek. Podajemy.
8 komentarzy
nie ma nic lepszego od tradycyjnej polskiej zupy 🙂
najlepsza domowa zupa grochowa!
Ja uwielbiam wszystkie tradycyjne zupy i raczej wolę od tych nowoczesnych 😉
Za grochówką przepadam – to mój dzisiejszy obiad 😀
Ja daję zawsze spooooro majeranku 🙂
Uwielbiam! Dzisiaj ugotowałam 5 litrów kapuśniaku:D
Grochóweczka! pychotka!! Całkiem niedawno dowiedzaiłam się o majeranku do grochówki i przyznaję bez niego nie ta sama zupa. W przyszłym tygodniu ugotuję i majeranku sporo dodam.
pyszna, uwielbiam grochówkę daję zawsze dużą ilość świeżego majeranku:)
Pozdrawiam ciepło
Domyślam się, że mięsna wkładka byłaby ciężka do zastąpienia 🙂 ale zupa wygląda pysznie. Taka książka przydałaby się u nas, bo Hunter jest nałogową pożeraczką zup. A oprócz tego – bardzo, bardzo ładne zdjęcia wszystkich potraw 🙂
A to o Tobie mówili mi na warsztatach, że powinnam Cię znać, bo z Łodzi jesteś :p Teraz już wiem o kogo chodzi 🙂 a grochówkę uwielbiam 😉 Pozdrawiam, Kasia 😉