Zacierki do zupy

Zacierki to małe kluseczki, 
zdrowe, lekkie, tanie- idealny dodatek do zup!

Ja podałam je do zupy grzybowej,
ale znam osoby, które jadły je do zupy mlecznej,
czy z sosami, serem, masłem.

Ciasto na zacierki powinno być bardzo twarde- można je rwać na małe kawałeczki,
albo trzeć na tarce. 

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanowskiej „Makarony, pierogi i naleśniki”

Składniki na 4 porcje zacierek:

  • 250g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, sól, zagniatamy ciasto.
Zostawiamy je na 20-30 minut, żeby odpoczęło.
Do gotującej się zupy lub wody z solą wrzucamy małe ‚oskubane’ kluseczki.
Mieszamy od razu, żeby się nie posklejały i gotujemy kilka minut.

Podajemy z ulubionymi zupami.

 

7 myśli nt. „Zacierki do zupy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>