Zacierki do zupy

Zacierki to małe kluseczki,  zdrowe, lekkie, tanie- idealny dodatek do zup! Ja podałam je do zupy grzybowej, ale znam osoby, które jadły je do zupy mlecznej, czy z sosami, serem, masłem. Ciasto na zacierki powinno być bardzo twarde- można je rwać na małe kawałeczki, albo trzeć na tarce.  Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanowskiej "Makarony, pierogi i naleśniki" Składniki na 4 porcje zacierek:
  • 250g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, sól, zagniatamy ciasto. Zostawiamy je na 20-30 minut, żeby odpoczęło. Do gotującej się zupy lub wody z solą wrzucamy małe 'oskubane' kluseczki. Mieszamy od razu, żeby się nie posklejały i gotujemy kilka minut. Podajemy z ulubionymi zupami.
 

7 myśli nt. „Zacierki do zupy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>