Zacierki to małe kluseczki,
zdrowe, lekkie, tanie- idealny dodatek do zup!
Ja podałam je do zupy grzybowej,
ale znam osoby, które jadły je do zupy mlecznej,
czy z sosami, serem, masłem.
Ciasto na zacierki powinno być bardzo twarde- można je rwać na małe kawałeczki,
albo trzeć na tarce.
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanowskiej “Makarony, pierogi i naleśniki”
Składniki na 4 porcje zacierek:
- 250g mąki
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, sól, zagniatamy ciasto.
Zostawiamy je na 20-30 minut, żeby odpoczęło.
Do gotującej się zupy lub wody z solą wrzucamy małe ‘oskubane’ kluseczki.
Mieszamy od razu, żeby się nie posklejały i gotujemy kilka minut.
Podajemy z ulubionymi zupami.
7 komentarzy
U mnie zacierka często występuje do rosołku. 🙂 ja nie lubię, ale reszta domowników pałaszuje.
u mnie jadało się rosół z ziemniakami i czasem lubię do niego wracać:)
Ja takie kluseczki gotuję na wodzie, a potem jem z rozpuszczonym masełkiem i cukrem …mmmmmm pycha
Uwielbiam takie kluseczki ….
mama mnie nauczyła takich robić! są pyszne.
uwielbiam je jesc muszę zrobic bo dawno nie robiłam 🙂
ojej! dwieście lat nie jadłam lanych kluseczek. Zawsze babcia je robiła 😉