Słodkości

Sernik czekoladowy na kruchym spodzie

18 stycznia 2013

Pewnie zdążyliście już zauważyć, że często podaję mini wersje deserów:)
Podobnie było z tym sernikiem:)

Sernik czekoladowy- pyszna sprawa. 
Bezglutenowy, kukurydziany spód,
domowej roboty karmel na wierzchu i mamy udany dzień!

Bardzo Was zachęcam do wypróbowania przepisu- jeśli chcecie karmel możecie zastąpić masą krówkową!

Od teraz czekoladowy sernik to mój ulubiony!:)

Serniczki piekłam w ramekinach.
Inspiracja stąd

Składniki na spód kruchy kukurydziany.
Taki spód pieczemy ok. 10 minut- do momentu w którym boki zaczną się rumienić.
Wyjmujemy, chwilę studzimy i nakładamy masę sernikową.

Składniki na 6 serniczków:

  • 250g twarogu chudego
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 kostki gorzkiej czekolady  (70% kakao)
  • 2 jajka
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (kukurydzianej)
  • 3 łyżki oleju
  • dodatkowo: możecie dodać cukru- ja nie dodawałam, bo czekolada biała jest wystarczająco słodka

Twaróg mielimy 2-3 razy (ja tylko zmiksowałam- lubię cząstki twarogu w serniku).
Czekolady mieszamy razem z kremówką i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej.
Gdy masa będzie jednolita odstawiamy ją do ostudzenia.
Do twarogu dodajemy jajka, olej, mąkę i miksujemy. Zawartości obu naczyń łączymy.
Na gotowy, podpieczony spód wylewamy masę serową. Serniczki pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach- sprawdźcie patyczkiem czy są już upieczone.

Składniki na karmel:

  • 50ml kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 0.5 szklanki cukru

Cukier mieszamy ze śmietanką karmelizujemy w garnuszku, dodajemy masło podgrzewamy chwilę- aż wszystko się połączy.

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply What's Baking?? 19 stycznia 2013 at 04:35

    wow..so tempting.

  • Reply whiness 19 stycznia 2013 at 06:55

    Cudownie wygląda… A jak musi smakować! 🙂

  • Reply Inspirowane Smakiem 19 stycznia 2013 at 06:59

    Wygląda świetnie:)

  • Reply tuitu 19 stycznia 2013 at 09:27

    Są świetne,takie wytworne…;)

  • Reply Capacitier 19 stycznia 2013 at 10:12

    Czekoladowego sernika na kukurydzianym spodzie jeszcze nie widziałam – fajna sprawa 😉

  • Reply Magda 19 stycznia 2013 at 10:20

    takie mini wersje są właśnie najlepsze! często mam ochotę na coś słodkiego, jakieś ciasto, ale duża wersja odpada, więc Twoje pomysły są zbawienne 🙂

  • Reply Roz Airad 19 stycznia 2013 at 10:57

    Mini cudo ;d

  • Reply Inka 19 stycznia 2013 at 11:01

    serniczki zapowiadają się ciekawie 🙂

  • Reply El Vi 19 stycznia 2013 at 13:00

    Pięknie podane, aż ślinka cieknie :))

  • Reply Madame Edith 19 stycznia 2013 at 15:09

    Bardzo mnie ciekawi ten sernik, głównie ze względu na kruchy kukurydziany spód. Niezwykle interesujący, bezglutenowy przepis. Polecę go koleżance, która jest na diecie bezglutenowej.

    Z pozdrowieniami,
    E.

  • Reply Szkara 19 stycznia 2013 at 18:32

    oj muszę takie zrobić! tylko, że nie mam białej czekolady i śmietanki ;(

  • Reply gin 21 stycznia 2013 at 18:57

    Też lubię mini wersje deserów – są takie eleganckie, i nie ma problemów z krojeniem 🙂

  • Zostaw komentarz