Macie tak, że jak coś dostaniecie to to kompletnie Was pochłania?
Ja zaledwie wczoraj dostałam od K. parowar i już powstały kluski na parze,
czyli tzw. pampuchy/parowce.
Niesamowicie prosty sprzęt, który może tak wiele!
W najbliższym czasie na pewno wypróbuję niejeden przepis na parowce:)
Z czekoladą, z marmoladą, z owocami- będzie się działo.
A dziś mam dla Was proste, pyszne kluski na parze,
które podałam w towarzystwie sosu pieczarkowego.
Inspiracja od Pauli KLIK
Składniki na 6 dużych sztuk:
- 100ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250g mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta tymianku
- szczypta pieprzu
Mleko podgrzewamy.
Mąkę przesiewamy do naczynia- kruszymy do niej drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem.
Mieszamy- następnie dodajemy przyprawy.
Ciasto wyrabiamy- ma być elastyczne, moje było dosyć twarde.
Masę dzielimy na 6 części- formujemy kulki. Układamy je w parowarze, po 15 minutach, gdy już się napuszą, włączamy parowar i gotujemy ok. 25 minut.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- 200ml śmietany kremówki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oliwie, pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do zeszklonej cebulki. Smażymy je do czasu aż zbrązowieją i wytrąci się z nich woda- doprawiamy. Dolewamy śmietanki i chwilę dusimy.
Kluski na parze polewamy sosem pieczarkowym i podajemy.
8 komentarzy
Och jak ja je lubię… Pyzy, tu w Poznaniu mamy w każdej cukierni. Ciężko zabrać się samemu do zrobienia… Gratuluję.
Pampuchy w wersji wytrawnej z pieczarkami? Mnie kojarzą się jako słodkie kluseczki z musem jagodowym lub czekoladą.. 🙂
uwielbiam kluchy na parze!
W moich rodzinnych stronach – BUCHTY 😀
Uwielbiam je;)
Uwielbiam kluchy na parze!! Na szczęście bez parowaru też można je sobie zrobić:)
A u mnie mówi się pyzy.
to sa buchty i sie je je tylko na słodko! ot co 😉