Sosy i dodatki

Kluski na parze- pampuchy, parowce

24 stycznia 2013

Macie tak, że jak coś dostaniecie to to kompletnie Was pochłania?
Ja zaledwie wczoraj dostałam od K. parowar i już powstały kluski na parze,
czyli tzw. pampuchy/parowce.
Niesamowicie prosty sprzęt, który może tak wiele!
W najbliższym czasie na pewno wypróbuję niejeden przepis na parowce:)
Z czekoladą, z marmoladą, z owocami- będzie się działo.

A dziś mam dla Was proste, pyszne kluski na parze, 
które podałam w towarzystwie sosu pieczarkowego.

Inspiracja od Pauli KLIK

Składniki na 6 dużych sztuk:

  • 100ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu

Mleko podgrzewamy.
Mąkę przesiewamy do naczynia- kruszymy do niej drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem.
Mieszamy- następnie dodajemy przyprawy.
Ciasto wyrabiamy- ma być elastyczne, moje było dosyć twarde.
Masę dzielimy na 6 części- formujemy kulki. Układamy je w parowarze, po 15 minutach, gdy już się napuszą, włączamy parowar i gotujemy ok. 25 minut.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 1 cebula
  • 200g pieczarek
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oliwie, pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do zeszklonej cebulki. Smażymy je do czasu aż zbrązowieją i wytrąci się z nich woda- doprawiamy. Dolewamy śmietanki i chwilę dusimy.
Kluski na parze polewamy sosem pieczarkowym i podajemy.

 

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Magda 24 stycznia 2013 at 23:43

    Och jak ja je lubię… Pyzy, tu w Poznaniu mamy w każdej cukierni. Ciężko zabrać się samemu do zrobienia… Gratuluję.

  • Reply Inspirowane Smakiem 25 stycznia 2013 at 05:45

    Pampuchy w wersji wytrawnej z pieczarkami? Mnie kojarzą się jako słodkie kluseczki z musem jagodowym lub czekoladą.. 🙂

  • Reply Karmel-itka. 25 stycznia 2013 at 06:02

    uwielbiam kluchy na parze!

  • Reply Aurora 25 stycznia 2013 at 06:16

    W moich rodzinnych stronach – BUCHTY 😀

  • Reply GrowingUp 25 stycznia 2013 at 07:18

    Uwielbiam je;)

  • Reply Ewa Polewa 25 stycznia 2013 at 11:20

    Uwielbiam kluchy na parze!! Na szczęście bez parowaru też można je sobie zrobić:)

  • Reply Anonymous 25 stycznia 2013 at 20:07

    A u mnie mówi się pyzy.

  • Reply Anonymous 26 stycznia 2013 at 11:54

    to sa buchty i sie je je tylko na słodko! ot co 😉

  • Zostaw komentarz