Latem jadamy ją na obiad, bez dodatków.
Żółta czy zielona- obojętnie.
Do tego bułka tarta podsmażona na maśle…
Nie ma to jak być cwaniakiem,
fasolkę szparagową zamknąć w słoiku i zimą móc cieszyć się jej smakiem:)
Idealny dodatek do obiadu:)
Składniki na 4 porcje:
- 500g fasolki (ja użyłam w zalewie, ze słoika)
- 1 łyżeczka soli
- odrobina cukru
- 1-2l wody
- parę łyżek bułki tartej
- 2 łyżki masła
Gdy mamy świeżą fasolkę należy ją opłukać i pozbawić ogonków. Garnek napełniamy wodą, wkładamy do niego fasolę, solimy, ew. dodajemy cukier i gotujemy do miękkości- najlepiej po prostu spróbować fasolki czy jest wystarczająco miękka.
Masło rozpuszczamy na patelni, zasypujemy je bułką tartą- ew. możemy doprawić solą i pieprzem. Podsmażamy aż bułka tarta się zarumieni i wchłonie masło.
Gotową fasolkę przekładamy na talerz czy półmisek i nakładamy na nią bułkę tartą.
10 komentarzy
ach takie niby nic a cieszy podniebienie jak mało co 🙂
kto jej nie lubi? Ja ubóstwiam!
Buziaki :*
Latem moja ulubiona obok podobnie podawanego kalafiora 🙂
Ja latem również się nią zajadam! Tą propozycję podania uwielbiam 🙂
Mmm, smak dzieciństwa 🙂 Uwielbiam taką fasolkę!
mmmmmm!
wspanialy pomysł na zamknięcie fasoli w słoiku, wykorzystam w następnym sezonie;)
fasolkę każdy lubi 🙂 myślę, że mogłaby ci się spodobać nasza nowa akcja Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
🙂
pozdrawiam!
latem często u nas gości, a ja nie luuuubię!
Uwielbiam, ale jadłam raz ze słoika z octową zalewą i jakoś nie podeszła mi;/ robisz może jakąś inną zalewę??:>
octową, ale nie taką bardzo:)