Sosy i dodatki

Fasolka szparagowa (zielona, biała) z bułką tartą

3 stycznia 2013

Latem jadamy ją na obiad, bez dodatków. 
Żółta czy zielona- obojętnie.
Do tego bułka tarta podsmażona na maśle…

Nie ma to jak być cwaniakiem,
fasolkę szparagową zamknąć w słoiku i zimą móc cieszyć się jej smakiem:)
Idealny dodatek do obiadu:)

Składniki na 4 porcje:

  • 500g fasolki (ja użyłam w zalewie, ze słoika)
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina cukru
  • 1-2l wody
  • parę łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Gdy mamy świeżą fasolkę należy ją opłukać i pozbawić ogonków. Garnek napełniamy wodą, wkładamy do niego fasolę, solimy, ew. dodajemy cukier i gotujemy do miękkości- najlepiej po prostu spróbować fasolki czy jest wystarczająco miękka.

Masło rozpuszczamy na patelni, zasypujemy je bułką tartą- ew. możemy doprawić solą i pieprzem. Podsmażamy aż bułka tarta się zarumieni i wchłonie masło.

Gotową fasolkę przekładamy na talerz czy półmisek i nakładamy na nią bułkę tartą.

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply kulinarne-smaki 3 stycznia 2013 at 16:35

    ach takie niby nic a cieszy podniebienie jak mało co 🙂

  • Reply Szana 3 stycznia 2013 at 16:48

    kto jej nie lubi? Ja ubóstwiam!
    Buziaki :*

  • Reply Hofi_ 3 stycznia 2013 at 17:31

    Latem moja ulubiona obok podobnie podawanego kalafiora 🙂

  • Reply Kamciss 3 stycznia 2013 at 17:31

    Ja latem również się nią zajadam! Tą propozycję podania uwielbiam 🙂

  • Reply whiness 3 stycznia 2013 at 17:44

    Mmm, smak dzieciństwa 🙂 Uwielbiam taką fasolkę!

  • Reply MartynCia ^^ 3 stycznia 2013 at 18:08

    mmmmmm!
    wspanialy pomysł na zamknięcie fasoli w słoiku, wykorzystam w następnym sezonie;)

  • Reply ALB 3 stycznia 2013 at 19:25

    fasolkę każdy lubi 🙂 myślę, że mogłaby ci się spodobać nasza nowa akcja Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    🙂
    pozdrawiam!

  • Reply Dusia 4 stycznia 2013 at 13:36

    latem często u nas gości, a ja nie luuuubię!

  • Reply Karolka 14 stycznia 2013 at 20:47

    Uwielbiam, ale jadłam raz ze słoika z octową zalewą i jakoś nie podeszła mi;/ robisz może jakąś inną zalewę??:>

    • Reply pees 14 stycznia 2013 at 23:54

      octową, ale nie taką bardzo:)

    Zostaw komentarz