Bez glutenu

Ciasteczka z kleiku (bezglutenowe, kukurydziane)

13 stycznia 2013
ciasteczka z kleiku

Wiecie, że od czasu do czasu bawię się w pieczenie bezglutenowych pyszności:)
Te ciasteczka z kleiku są częściowo zainspirowane tymi widzianymi na Moich Wypiekach
– wyglądają podobnie:)

Pierwszy raz w życiu korzystałam z płatków ryżowych,
jestem zachwycona efektem!

Próbowaliście kiedyś bezglutenowych ciastek?
Może jedliście jakieś kukurydziane czy ryżowe?
Podzielcie się przepisem!:)

Składniki:

  • 75g kleiku kukurydzianego
  • 60g kaszki kukurydzianej
  • 75g płatków ryżowych
  • garść sezamu
  • garść słonecznika
  • ok. 170g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo: dżem do wypełnienia ciastek (u mnie truskawka-rabarbar)

Wszystkie składniki mieszamy razem- gdy ciasto jest za sypkie dodajcie trochę masła- tak, aby z ciasta można było formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po ostudzenia ciasteczka napełniamy dżemem.

ciasteczka maślane

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply What's Baking?? 13 stycznia 2013 at 12:14

    Scrumptious jewels!

  • Reply przecinkowa 13 stycznia 2013 at 12:27

    Piękny kolor 🙂

  • Reply Karmel-itka. 13 stycznia 2013 at 16:29

    jakie urocze :]

  • Reply Kamciss 13 stycznia 2013 at 19:44

    Fajny pomysł muszę wypróbować 🙂

  • Reply Antenka 13 stycznia 2013 at 22:27

    kapitalne:) pięknie wyglądają:D

  • Zostaw komentarz