Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!:)
Wszystko co lubię w jednym!
Kruche ciasto, sernik, makowiec.
Brzmi pysznie? Bo takie jest!:)
Nie wiedziałam jak nazwać ten wypiek
więc postawiłam na makowca- bo to kluczowy smak
tego ciasta:)
Przepis zaczerpnięty z “Najlepsze pierniki i makowce” Jolanta Muras, str. 124
Wymiary mojej formy to: 300 x 110 x 65 mm, pojemność 2 l.
Składniki na spód:
- 200g mąki
- 1 żółtko
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki mleka (można dolać trochę więcej)
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło, żółtko, cukier, mleko i wszystko razem wyrabiamy. Dodajemy szczyptę soli, zagniatamy i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 400g twarogu (można użyć wiaderkowego)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150g cukru
- 100g masła
- 1 łyżka mąki
Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy dodając mąkę i twaróg. Białko ubijamy i dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy.
Składniki na masę makową:
- 300g masy makowej (użyłam gotowej z bakaliami)
- 3 białka
- 1 łyżka miodu
Białka ubijamy na sztywno, łączymy z masą makową i z miodem. Całość mieszamy razem.
Schłodzone ciasto na spód należy rozwałkować na placek o grubości 5 mm, ciastem wyklejamy dno i boki formy do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 10-15 minut.
Na spód nakładamy masę serową, a na nią makową.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (wierzch powinien się podpiec i popękać). Wyjmujemy i po ostudzeniu możemy kroić.
Ciasto posypałam płatkami białej czekolady i cukrowymi gwiazdkami:)
10 komentarzy
To ciasto nazywa się “seromak”/”seromakowiec” 🙂 Uwielbiam je
no kurka;D masz rację!
a ja nie mogłam wpaść na nic normalnego więc nazwałam makowcem;p
Hihi 🙂 też tak czasem mam 😀
Uwielbiam je:) Idealne połączenie dwóch ciast w jednym:D
Już nie mogę się doczekać! Zjem kawałek!
Planowałam upiec pieguska i kupiłam mak. Teraz sie zastanawiam, czy nie upiec seromakowca z Twojego przepisu.Mak jest suchy w torebce, więc jak zrobić z niego masę makową?
Mak trzeba namoczyć w mleku i gotować ok. 10 minut- do miękkości, potem trzeba go rozdrobnić w mikserze czy blenderem, dodajemy cukier lub miód, bakalie, i inne dodatki:)
prezentuje się wspaniale 😉
nic tylko wcinać ;O) ja czekam na seromak zrobiony przez moją babcię w tym roku
zrobiłam 🙂 tylko że zakalca 😉
Ja też taki piekę nie tylko na Boże Narodzenie. Moja wersja jest “do góry nogami”. Na dole mak a na górze ser.. a smakuje równie wspaniale! 🙂