Święta

Seromakowiec (ciasto z serem i z makiem) Przepisy na Boże Narodzenie

19 grudnia 2012

Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!:)
Wszystko co lubię w jednym!
Kruche ciasto, sernik, makowiec.
Brzmi pysznie? Bo takie jest!:)

Nie wiedziałam jak nazwać ten wypiek
więc postawiłam na makowca- bo to kluczowy smak 
tego ciasta:)

Przepis zaczerpnięty z “Najlepsze pierniki i makowce” Jolanta Muras, str. 124 
Wymiary mojej formy to: 300 x 110 x 65 mm, pojemność 2 l.

Składniki na spód:

  • 200g mąki
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka (można dolać trochę więcej)
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło, żółtko, cukier, mleko i wszystko razem wyrabiamy. Dodajemy szczyptę soli, zagniatamy i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 400g twarogu (można użyć wiaderkowego)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżka mąki

Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy dodając mąkę i twaróg. Białko ubijamy i dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy.

Składniki na masę makową:

  • 300g masy makowej (użyłam gotowej z bakaliami)
  • 3 białka
  • 1 łyżka miodu

Białka ubijamy na sztywno, łączymy z masą makową i z miodem. Całość mieszamy razem.

Schłodzone ciasto na spód należy rozwałkować na placek o grubości 5 mm, ciastem wyklejamy dno i boki formy do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 10-15 minut.
Na spód nakładamy masę serową, a na nią makową.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (wierzch powinien się podpiec i popękać). Wyjmujemy i po ostudzeniu możemy kroić.

Ciasto posypałam płatkami białej czekolady i cukrowymi gwiazdkami:)

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Fuchsia 19 grudnia 2012 at 18:23

    To ciasto nazywa się “seromak”/”seromakowiec” 🙂 Uwielbiam je

    • Reply pees 19 grudnia 2012 at 18:47

      no kurka;D masz rację!
      a ja nie mogłam wpaść na nic normalnego więc nazwałam makowcem;p

    • Reply Fuchsia 19 grudnia 2012 at 19:39

      Hihi 🙂 też tak czasem mam 😀

  • Reply Nemi 19 grudnia 2012 at 20:05

    Uwielbiam je:) Idealne połączenie dwóch ciast w jednym:D

  • Reply Kasia 19 grudnia 2012 at 21:04

    Już nie mogę się doczekać! Zjem kawałek!

  • Reply Beata H. 20 grudnia 2012 at 08:49

    Planowałam upiec pieguska i kupiłam mak. Teraz sie zastanawiam, czy nie upiec seromakowca z Twojego przepisu.Mak jest suchy w torebce, więc jak zrobić z niego masę makową?

    • Reply pees 20 grudnia 2012 at 09:11

      Mak trzeba namoczyć w mleku i gotować ok. 10 minut- do miękkości, potem trzeba go rozdrobnić w mikserze czy blenderem, dodajemy cukier lub miód, bakalie, i inne dodatki:)

  • Reply MartynCia ^^ 20 grudnia 2012 at 18:46

    prezentuje się wspaniale 😉
    nic tylko wcinać ;O) ja czekam na seromak zrobiony przez moją babcię w tym roku

  • Reply Anonymous 23 grudnia 2012 at 21:36

    zrobiłam 🙂 tylko że zakalca 😉

  • Reply P.S. 15 lipca 2014 at 23:48

    Ja też taki piekę nie tylko na Boże Narodzenie. Moja wersja jest “do góry nogami”. Na dole mak a na górze ser.. a smakuje równie wspaniale! 🙂

  • Zostaw komentarz