Święta

Sernik złota rosa (przepisy na Boże Narodzenie)

21 grudnia 2012

Złota rosa to absolutna klasyka.
To sernik delikatny, puszysty, z niezwykle smacznym spodem i uroczą pianką na wierzchu.
W moim rodzinnym domu jest honorowym gościem stołu, na najróżniejszych okazjach:)

Przepis od Mamy:)

Sekretem tego ciasta oprócz prześlicznej rosy na wierzchu jest…
szczelna forma, z której masa nam nie ucieknie…!:)

Składniki na spód:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 margaryna (Palma z murzynkiem)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszeku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystkie składniki zagniatamy razem, wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (można użyć wiaderkowego- ale w takim wypadku należy zmniejszyć ilość mleka)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  •  2 opakowania budyniu śmietankowego

Twaróg mielimy blenderem lub przeciskamy przesz maszynkę do mięsa. Miksujemy dodając powoli cukier i olej. Następnie wbijamy po jednym jajku i żółtku. Na sam koniec dolewamy mleko.
Masa powinna być rzadka, bardzo płynna- można ją rozcieńczyć mlekiem.

Białkowa piana:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy jeszcze chwilę, do momentu żeby piana stała się lśniąca i ciągnęła się.

Dno foremki wylepiamy rozwałkowanym wcześniej ciastem. Najlepiej wylepić też boki- do takiej wysokości, żeby starczyło ciasta.
Na spód wylewamy masę serową i wstawiamy formę do piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny minut w 180 stopniach.
Sprawdzamy patyczkiem czy środek jest już ścięty.

15 minut przed końcem pieczenia na sernik wylewamy pianę.

Gdy ciasto się upiecze, należy je ostudzić i na powierzchni pianki powinny powstać małe kropelki rosy.

Ja swoją piankę podpiekłam palnikiem do creme brulee, dlatego jest w niektórych miejscach
przypalona- to jednak nie wpływa na smak sernika;)

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Agata 21 grudnia 2012 at 11:41

    Zgadzam się, jest piękny. Czysta klasyka. 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 21 grudnia 2012 at 11:46

    prezentuje się wspaniale 😉

  • Reply Beata H. 21 grudnia 2012 at 12:42

    Sernik to moje ulubione ciasto. To wygląda pysznie!!

  • Reply Kamciss 21 grudnia 2012 at 19:21

    Wygląda pięknie 🙂

  • Reply Ola Este 21 grudnia 2012 at 21:35

    ale uroczy 🙂 <3

  • Reply Magda 21 grudnia 2012 at 22:36

    Uwielbiam klasyczne serniki. Ten jest wybitny!

  • Reply kulinarny-świat 22 grudnia 2012 at 10:20

    wyszedł pierwsza klasa:)

  • Reply Paula Rogóż 26 grudnia 2012 at 13:07

    Mój ulubiony sernik! Zapraszam do siebie 😉

  • Zostaw komentarz