Złota rosa to absolutna klasyka.
To sernik delikatny, puszysty, z niezwykle smacznym spodem i uroczą pianką na wierzchu.
W moim rodzinnym domu jest honorowym gościem stołu, na najróżniejszych okazjach:)
Przepis od Mamy:)
Sekretem tego ciasta oprócz prześlicznej rosy na wierzchu jest…
szczelna forma, z której masa nam nie ucieknie…!:)
Składniki na spód:
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 margaryna (Palma z murzynkiem)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszeku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki zagniatamy razem, wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu (można użyć wiaderkowego- ale w takim wypadku należy zmniejszyć ilość mleka)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
Twaróg mielimy blenderem lub przeciskamy przesz maszynkę do mięsa. Miksujemy dodając powoli cukier i olej. Następnie wbijamy po jednym jajku i żółtku. Na sam koniec dolewamy mleko.
Masa powinna być rzadka, bardzo płynna- można ją rozcieńczyć mlekiem.
Białkowa piana:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy jeszcze chwilę, do momentu żeby piana stała się lśniąca i ciągnęła się.
Dno foremki wylepiamy rozwałkowanym wcześniej ciastem. Najlepiej wylepić też boki- do takiej wysokości, żeby starczyło ciasta.
Na spód wylewamy masę serową i wstawiamy formę do piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny minut w 180 stopniach.
Sprawdzamy patyczkiem czy środek jest już ścięty.
15 minut przed końcem pieczenia na sernik wylewamy pianę.
Gdy ciasto się upiecze, należy je ostudzić i na powierzchni pianki powinny powstać małe kropelki rosy.
Ja swoją piankę podpiekłam palnikiem do creme brulee, dlatego jest w niektórych miejscach
przypalona- to jednak nie wpływa na smak sernika;)
8 komentarzy
Zgadzam się, jest piękny. Czysta klasyka. 🙂
prezentuje się wspaniale 😉
Sernik to moje ulubione ciasto. To wygląda pysznie!!
Wygląda pięknie 🙂
ale uroczy 🙂 <3
Uwielbiam klasyczne serniki. Ten jest wybitny!
wyszedł pierwsza klasa:)
Mój ulubiony sernik! Zapraszam do siebie 😉