Uwielbiam rybę po grecku!:)
Jest tak smaczna, tak soczysta, i te warzywa!
Gdy przychodzą Święta Bożego Narodzenia nie jadam dużo,
trzymam się paru ulubionych z dzieciństwa smaków i tyle:)
Co do nich należy?
Przede wszystkim dzisiejszy przepis…
Ryba po grecku!:)
Chociaż generalnie rzecz ujmując to nic z Grecją wspólnego ona nie ma 😉
Składniki na sos warzywny:
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- ew. 1 łyżeczka cukru
Marchewkę, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pora kroimy w talarki.
Na oliwie szklimy cebulę- dodajemy do niej warzywa, zalewamy je sosem i dusimy do miękkości marchewki- ok. 10-15 minut powinno wystarczyć.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy dodać odrobinę cukru.
Składniki na przygotowanie ryby:
- 2 opakowania filetów z mintaja (600g ryby)
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól, pieprz
Filety najlepiej wyjąć parę godzin wcześniej z zamrażarki, żeby zdążyły się rozmrozić, ale możemy je również smażyć nie rozmrożone- wszystko zależy od tego ile czasu możemy poświęcić na przygotowanie ryby po grecku.
Jajka wbijamy do talerza, roztrzepujemy je z solą i pieprzem. Do dwóch innych talerzy nasypujemy kolejno mąkę i bułkę tartą.
Najpierw rybę obsypujemy mąką, następnie maczamy ją w jajku i na samym końcu w bułce tartej- tak przygotowaną kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy do zrumienienia z dwóch stron.
Gdy smażycie zamrożoną rybę najlepiej jest piec ją na najmniejszym ogniu, tak, aby mieć pewność, że upiecze się ona w środku. Do zrumienienia!:)
Gdy mamy już gotową rybę należy ułożyć ją w naczyniu (najlepiej żaroodpornym, jeśli mamy zamiar podać ją na ciepło- w takim naczyniu możemy podgrzać całość w piekarniku), na wierzch nakładamy przygotowany sos warzywny.
Ryba po grecku najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu- kiedy wszystkie smaki zdążą się ‘przegryźć’.
3 komentarze
uwielbiam rybkę po grecku! 🙂
smakowity kąsku, Twój sos warzywny wygląda pięknie i zapewne w smaku jest pyszny i aromatyczny,
[…] “Greek style” fish with carrots [despite its name they have little to do with Greece:)]: recipe 1 – VIDEO / recipe 2 [image below from SmakowityKasek.pl] […]