W Szczawnicy jest mroźno, wczoraj w dzień było aż -17 stopni!
Dziś w drodze do Czorsztyna zrobiliśmy piękne zdjęcia myszołowów:)
Będziecie mogli je obejrzeć na blogu K. www.przyrodniczek.pl
Obiecajcie, że tam zajrzycie:)
Dla mnie nie ma świąt Bożego Narodzenia bez krokietów.
Te są trochę lżejsze od tych, co robię zazwyczaj-
są pełnoziarniste naleśniki, kapusta i zamiast bułki tartej otręby:)
Składniki na naleśniki: KLIK
Składniki na kapustę wigilijną: KLIK
Składniki na panierkę 8-10 naleśników:
- 2 jajka
- 5 łyżek otrębów pszennych
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 5 łyżek otrębów żytnich/orkiszowe (możecie je pominąć, ale dajcie więcej pszennych i owsianych)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Na gotowych naleśnikach rozprowadzamy farsz czyli kapustę z grzybami. Zwijamy i maczamy w rozbełtanych jajkach, już doprawionych. Następnie obtaczamy je w otrębach i smażymy na patelni, do momentu aż się zarumienią.
Podajemy na gorąco.
Jeśli chcecie zamrozić na święta lepiej naleśników nie panierować- po rozmrożeniu cała panierka by odeszła.
7 komentarzy
mmm jakie fajne pełnoziarniste krokieciki… zjadłabym z ochotą 😉
Ja też mam na nie ochotę:) O Czorsztyn! W wakacje często odwiedzam Niedzicę;)
Bardzo smacznie przygotowane!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
panierowane naleśniki? brzmi i wygląda świetnie! :))
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Yammy zrobie na wigilje u nas w Sydney