To naprawdę smaczny piernik!:)
Może nie taki jak staropolski czy inny, który długo leżakuje,
ale nie ma się czego wstydzić!
Rodzynki, orzechy, żurawina.
Do tego powidła śliwkowe, polewa z gorzkiej czekolady iiii
czuć święta!
Bo piernik!
Przepis znaleziony: KLIK
Składniki:
- 250ml miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100 gram masła
- 40g przyprawy do piernika (możecie użyć domowej bądź kupnej)
- 1 kopiata łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść żurawin, orzechów, rodzynek
- dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych, 1 tabliczka gorzkiej czekolady i 50g masła
Miód, cukier, masło i przyprawy zagotowujemy razem. Odstawiamy masę, gdy będzie ona zimna dolewamy do niej mleko, wsypujemy kakao, mąkę przesianą z sodą i wbijamy żółtka. Całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą piernika.
Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki i pieczemy ok. 1 godziny w 160 stopniach- należy sprawdzić patyczkiem czy w środku jest już suche.
Gdy piernik ostygnie przekładamy go powidłami i jego wierzch smarujemy polewą- czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej.
Wierzch możemy posypać bakaliami i cukrem pudrem.
11 komentarzy
Wygląda cudownie 🙂
Jest być z czego dumnym 😀
Uwielbiam taki piernik przekładany!
chyba się na niego skuszę:D wygląda bosko, a ja od dłuższego czasu szukam idealnego przepisu na piernika. Wszędzie widzę tylko takie, które muszą leżakować bóg wie ile, a w naszym domu musi być tu i teraz, natychmiast;)
Staropolski lezy juz wprawdzie na balkonie, ale… Co dwa pierniki, to nie jeden 🙂
już sam wygląd mnie powalił 🙂
Przepis podoba mi się, ale czy może leżakować do świąt?
Obawiam się, że niestety nie.
To typ piernika, który można zrobić na ostatnią chwilę, a nie parę tygodni przed świętami.
Pozdrawiam:)
a do jakiej wielkości foremki wlać masę piernikową?
Moja foremka jest kwadratowa, jej bok to 23cm, można oczywiście zrobić w innej- ale im większa będzie tym piernik będzie niższy.
Pozdrawiam:)
najlepszy piernik jaki w życiu jadłam.