Obok mini serniczków na świątecznym stole postawcie mini makowce:)
To dobra alternatywa na wigilie klasowe czy te w pracy:)
Z podanych składników wychodzi ok. 20 makowców.
Przepis pochodzi z książki: “Najlepsze pierniki i makowce” Jolanta Muras.
Składniki na spód:
- 125g zimnego masła
- 90g cukru
- 1 duże jajko
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka-łyżka zimnej wody
- opcjonalnie: łyżeczka soli morskiej
- do 1/2 ciasta dodałam 1 łyżkę kakao
Masło rozcieramy palcami łącząc je z cukrem, następnie dodajemy żółtko, mąkę, kakao, sól i zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody.
Masą wylepiamy formę na muffiny.
Składniki na nadzienie:
- ok. 350g masy makowej
- 3 białka
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów
- 2 łyżki miodu
Białka ubijamy na sztywno. Wszystkie składniki łączymy razem, delikatnie, żeby nie zniszczyć piany.
Słodki farsz nakładamy do foremek na muffiny, pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-30 minut.
6 komentarzy
Ślicznie Ci wyszły 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
W takiej formie jeszcze nie jadłam, ale podoba mi się 🙂
minimakowce! cóż za kreatywność 😉
Fajny pomysł:) Porywam!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Jakie słodkie małe cudeńka^^ ale szkoda, że nie przepadam za makowcami tak to bym je wszamała od razu 🙂
P.S
Jestem nowa w tym świecie więc zapraszam do siebie i do obserwowania! 🙂
Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)
http://petitcannelier.blogspot.com/