Jak zrobić lukier?
Mamy do wyboru dwie opcje:
a) kwaśny czyli mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny
b) słodki mieszamy cukier puder z wodą
Jak zrobić lukier kolorowy?
Potrzebny nam do tego będzie barwnik spożywczy lub sok ze: szpinaku, buraka, kurkuma, sok porzeczkowy i inne.
Gdy korzystamy z soku ze szpinaku etc. ważne jest, aby nie przesadzić z jego ilością, nie chcemy przecież jeść ciastek o smaku szpinaku!:) Dodajmy odrobinę soku z cytryny, żeby zdominowała smak lukru.
Najpierw robimy lukier niebieski korzystając z odrobiny barwnika spożywczego.
Co nam będzie potrzebne?
Połówka cytryny, 200g cukru pudru, odrobina barwnika spożywczego w ulubionym kolorze.
Do cukru pudru wyciskamy kilkanaście kropli soku z cytryny |
Mieszamy lukier- i w razie potrzeby, gdy jest za rzadki dodajemy cukier, a gdy za gęsty rozrzedzamy go sokiem z cytryny- lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany |
Do lukru dodajemy odrobinę barwnika- ja dodałam do niego parę kropel wody. |
Lukier mieszamy z barwnikiem na jednolitą masę |
Mieszamy:) |
Do lukrowania ciastek/pierników potrzebne nam będą: ciastka/pierniki, kolorowe posypki, lukier |
Ja nie posiadam rękawów cukierniczych i radzę sobie inaczej:)
Z papieru do pieczenia wycinam kwadrat, składam go na połowę wzdłuż przekątnej, i znów na połowę, aż powstanie rożek. Do środka rożka nakładam łyżką lukier, jego końcówkę lekko rozchylam- nie odcinam końcówki, bo otwór byłby za duży, i naciskając rożek ozdabiam ciastka.
Ozdobione ciastka:) |
Oczywiście stożek możemy dowolnie formować- aby strumień lukru był mały lub duży- jak widzicie ja ozdobiłam krawędzie gwiazdek cienką warstwą lukru.
Chcecie zrobić lukier różowy w warunkach domowych?:) Nie trzeba mieć barwnika!
Jak go zrobić?
Potrzebujemy gorącą wodę, cukier puder iiiii opakowanie deseru Winiary Panna Cotta!
W osobnej saszetce mamy tam polewę truskawkową- a ja z racji kombinowania wymyśliłam, że świetnie sprawdziłaby się ona jako lukier!
Miałam rację:)
Tak więc wysypujemy proszek z 1/2 opakowania polewy, dodajemy do niego odrobinę wody,cukru pudru i mieszamy. Gdybyście chcieli rozrzedzić masę to skropcie lukier sokiem z cytryny.
Proste, prawda?:)
Ja w tym roku barwiłam ciastka i pierniczki tylko dwoma kolorami: niebieskim i różowym, do tego różne posypki i już!:)
Gotowe.
19 komentarzy
Bardzo fajny instruktażowy post 🙂
O tak, zgadzam się z Pauliną 🙂
Szkoda, że nie mam tych pięknych barwników, ale te wszystkie ‘E’ w nich mnie przeraziły :c
Jednak pomysł z różowym lukrem jest jak najbardziej OK 🙂
ja mam tylko niebieski barwnik, kiedyś był mi do czegoś potrzebny:)
a co do ‘E’ to ja wychodzę z założenia, że jak raz w roku coś takiego się zje to nic się nie stanie, a święta to wyjątkowy czas:) można poszaleć!
piękny lukier 😉 szczególnie ten różowy, bardzo kreatywnie 😉
!:) no wiem, wiem ;D
a gdzie mozna dostac takie fajne posypki?
ja swoje kupiłam w Lidlu w jednym opakowaniu są 4 rodzaje posypek, kosztuje chyba 6 zł? nie pamiętam dokładnie;)
cuda! jak z wystawy.
ja będę się bawić jutro :]
Dzięki wielkie za tą instrukcję 🙂 Korzystam już drugi raz i zawsze tu wracam 🙂 Tym razem zdobiłam serduszka różowym lukrem z Panny Cotty i wyszedł super słodki! Mniam! Niestety same ciastka trochę skopałam i trzeba mieć do nich żelazne zęby, ale jak kocha to zje :]
🙂
Miło mi ogromnie!:)
A jakie ciastka robiłaś? cynamonowe czy jakieś inne?
Robiłam “kruche wiedeńskie” z otrzymanego od znajomego przepisu. Pewnie czegoś za dużo, czegoś za mało, ale dopiero się uczę, może następne wyjdą lepsze 🙂
Mniam! Wygląda pięknie, może wykorzystam go do babeczek z budyniem waniliowym. Oto link do przepisu http://deserektv.pl/babeczki-z-budyniem/ . Mam nadzieję, że będzie pasować 🙂
Lukier przepyszny z soku z cytryny, Dziękuję za instrukcje, żeby zrobic lukier różowy dodałam kilka kropel soku z zamrożonej aronii. Kolor wyszedł bardzo ładny. Wesołych Świąt 🙂
Ja znam zupełnie inny przepis na lukier: trzeba ubić białko z dodatkiem cukru pudru – na jedno białko ok 12 dkg cukru pudru. Lukier wychodzi biały, gęsty,i daje super efekt na ciasteczkach:) nie próbowałam go zabarwiać niczym, ani też zmieniać jego smaku – lubię taki jaki jest:)
tak, tak ten lukier nazywa się lukrem królewskim o ile się nie mylę:)
Dzięki za przepis , szkoda że proporcji nie podałaś , ale jest ok 🙂 ciasta mi wyszły pysznie 🙂
Proporcji nie podałam bo tak naprawdę każdy lubi inny lukier- bardziej słodki lub kwaśny, lejący lub sztywny- każdy może dobrać sam według uznania:)
Wszystko w idealnym porządku POLECAM:)