Obiady

Spaghetti z pulpetami (z pulpecikami)

11 listopada 2012

To smak mojego dzieciństwa:)
Jak jeszcze chodziłam do podstawówki, 
spaghetti z pulpecikami było hitem!:)
Proste, smaczne, znany smak bo to w końcu spaghetti,
a jednak całkiem inaczej podane- pysznie!:)

To uproszczony przepis Nigelli z książki “Nigella gryzie”.

Składniki pulpeciki:

  • 150 g mielonej wołowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  •  pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • 100 ml mleka

Wszystkie składniki na pulpety (w tym pokrojoną w drobną kostkę cebulę) mieszamy razem w jednej misce. Formujemy kulki i smażymy je na odrobinie tłuszczu na rumiano z dwóch stron.
Do podsmażonych pulpecików dodajemy pomidory, poszatkowaną cebulę (baardzo drobno!), czosnek, przyprawy i mleko.
Zmniejszamy ogień i całość gotujemy ok. 10 minut – w tym czasie sos zacznie się redukować.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, bazylią i świeżo startym parmezanem.

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply GrowingUp 12 listopada 2012 at 06:46

    Uwielbiam;)

  • Reply Natka :-) 12 listopada 2012 at 09:10

    Mmm co za pychota!! Ale nabrałam apetytu 🙂

    Pozdrawiam!!

  • Reply Nemi 12 listopada 2012 at 11:45

    Też go uwielbiam;)

  • Reply What's Baking?? 12 listopada 2012 at 14:46

    So temptingly delicious.

  • Reply bartoldzik 12 listopada 2012 at 17:32

    Jak ja byłem dzieckiem to u mnie w domu spaghetti nie było 🙁

  • Reply Ola 12 listopada 2012 at 17:34

    Oj robię bardzo podobne spaghetti z pulpetami – uwielbiam to danie! Pycha!

  • Reply MartynCia ^^ 12 listopada 2012 at 18:34

    pyszna klasyka! 😉

  • Zostaw komentarz