Przekąski i przystawki

Domowy chleb z automatu

6 listopada 2012
Swój pierwszy domowy chleb robiłam ok. 2 lat temu,
z przepisu babci- był z otrębami, słonecznikiem itd.
Uwielbiam takie pełnoziarniste wypieki,
ale tym razem postawiłam na prostotę.
Ten chleb upiekłam w automacie- oj wierzcie,
trochę wprawy z nim mieć trzeba:)
Pod ręką miałam suszone pomidory (nie te z zalewy),
postanowiłam je dorzucić- dodały smaku i sprawiły, że chętniej niż zawsze sięgnęłam po białe pieczywo.
A jakie są Wasze ulubione dodatki do pieczywa?
Ja czasami dorzucam jeszcze oliwki:)
Przepis pochodzi z książeczki od maszyny do pieczenia chleba firmy Moulinex.
Składniki na domowy chleb z automatu:
  • 525g mąki (nie użyłam chlebowej, tylko zwykłą pszenną)
  • 320ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • drożdże suszone 3/4 saszetki (5g)
  • garść suszonych pomidorów

Do maszyny wlewamy po kolei: olej i wodę. Następnie wsypujemy sól, cukier oraz mąkę. Pomidory drobno kroimy, wrzucamy do reszty składników. Na sam koniec dodajemy suche drożdże.
Maszynę nastawiamy na program “Podstawowy chleb biały”, waga 900g, kolor zrumienienia skórki ciemny (jak kto woli!:)) Po upieczeniu się chleba wyjmujemy go z maszyny i studzimy na kratce.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply sisterskitchen 11 lutego 2013 at 12:53

    domowe pieczywo, mniam, też dziś piekę, tym razem chyba z oliwkami

  • Zostaw komentarz