Mam nadzieję, że tak jak ja, tak i Wy lubicie faszerowane warzywa:)
Na blogu znajdziecie już paprykę, bakłażana oraz pomidora,
czas na cukinię:)
Składniki:
- 2 cukinie
- 400g zmielonej szynki
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ew. ser żółty do posypania (u mnie 1 plasterek pocięty w paski)
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy do niej mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż mięso się zetnie, dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy do smaku i dusimy ok. 10 minut.
Cukinię myjemy, przekrajamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy tzw. łódeczkę, a to co wykroimy należy posiekać i dodać do mięsa i podgotować jeszcze parę minut.
W wydrążone cukinie nakładamy farsz, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 30-45 minut- do momentu aż cukinia będzie miękka.
5 komentarzy
MNiaaaammmmm… 😀
mniam, ja by co prawda jeszcze zapiekła pod jakimś serkiem ale to juz dietetyczne by nie było:)
to się zgrałyśmy 🙂
Lubię lubię, tylko zdecydowanie za rzadko je robię. Dobrze, że są miejsca gdzie można sobie o nich przypomnieć :))
Cukinia jest wdzięcznym warzywem do faszerowania;)