Obiady

Cukinia faszerowana (nadziewana mięsem mielonym)

18 listopada 2012

Mam nadzieję, że tak jak ja, tak i Wy lubicie faszerowane warzywa:)
Na blogu znajdziecie już paprykę, bakłażana oraz pomidora,
czas na cukinię:)

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400g zmielonej szynki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ew. ser żółty do posypania (u mnie 1 plasterek pocięty w paski)

Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy do niej mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż mięso się zetnie, dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy do smaku i dusimy ok. 10 minut.
Cukinię myjemy, przekrajamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy tzw. łódeczkę, a to co wykroimy należy posiekać i dodać do mięsa i podgotować jeszcze parę minut.
W wydrążone cukinie nakładamy farsz, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 30-45 minut- do momentu aż cukinia będzie miękka.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Dominik Schweda 18 listopada 2012 at 15:46

    MNiaaaammmmm… 😀

  • Reply Bernadeta 18 listopada 2012 at 16:05

    mniam, ja by co prawda jeszcze zapiekła pod jakimś serkiem ale to juz dietetyczne by nie było:)

  • Reply Kaś 18 listopada 2012 at 16:05

    to się zgrałyśmy 🙂

  • Reply alucha 18 listopada 2012 at 16:34

    Lubię lubię, tylko zdecydowanie za rzadko je robię. Dobrze, że są miejsca gdzie można sobie o nich przypomnieć :))

  • Reply Nemi 18 listopada 2012 at 18:04

    Cukinia jest wdzięcznym warzywem do faszerowania;)

  • Zostaw komentarz