Przepisy, Zupy

Zupa grzybowa

6 października 2012

Lubicie grzybową?:)
Ja uwielbiam!

Na blogu były już propozycje z grzybami w roli głównej,
ale z pieczarkami:
zupa pieczarkowa 
pikantny krem pieczarkowy 

Na jesień, zimę, jak znalazł:)
Podałam z kaszą gryczaną:)

Składniki:

  • 200g suszonych grzybów (u mnie mieszanka borowików i podgrzybków)
  • 0.5l wody
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • pietruszka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
  • do podania: kasza gryczana bądź makaron

Grzyby namaczamy w wodzie, najlepiej przez całą noc. Następnie je gotujemy do miękkości, gdy wywar ostygnie to grzyby siekamy drobno.
Warzywa gotujemy, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy warzywa zmiękną wywar odstawiamy z gazu.
Zawartości obu garnków łączymy ze sobą (marchewkę siekamy w plasterki, a resztę warzyw odstawiamy…), doprawiamy do smaku, dodajemy posiekane grzybki. Możemy chwilę podgotować i podać z kaszą czy makaronem oraz łyżką śmietany.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 7 października 2012 at 06:38

    pyszna, sycąca i jesienna!

  • Reply Amy 7 października 2012 at 07:20

    Jedna z moich ulubionych zup:)

  • Reply Paulina 7 października 2012 at 08:16

    Fajny pomysł podania grzybowej z kaszą gryczaną, to by mi posmakowało 😀

  • Reply brzuszkiłakomczuszki 7 października 2012 at 09:39

    aż mi tutaj zapachniało 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 8 października 2012 at 19:59

    lubię grzybową, ale jadam ją raz w roku na Wigilię. Taka tradycja, że akurat wtedy jada się babciną grzybową,a potem oczekuje się na nią cały rok, jest jeszcze smaczniejsza dzięki temu 😉

  • Zostaw komentarz